KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Udvaroncok, lakájok túlbuzgósága”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Az Antall József Tudásközpont volt irodavezetője, Szert Boglárka szerint sokszor kontroll nélküli az állami pénzből élő réteg.
Szert Boglárka: Ne bélyegezzenek meg senkit a véleménye miatt! Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet
Szert Boglárka: Ne bélyegezzenek meg senkit a véleménye miatt!
Fotó: Beliczay László / Magyar Nemzet

– Azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól, és elbocsátották az Antall József Tudásközpontból, miután egy vezetői értekezleten védelmébe vette egyik fiatalabb kollégáját, aki lájkolta az olimpiaellenes kezdeményezést. Miért állt ki mellette? Nem gondolta, hogy baja lehet ebből? – kérdeztük Szert Boglárkát, aki a tudásközpont – azóta megszüntetett – uniós kapcsolatokért felelős irodáját vezette.
– Nagyon gyorsan történt minden. Antall Péter (néhai Antall József volt miniszterelnök fia, a tudásközpont vezetője) este 11-kor küldött körbe a Facebookon egy zárt csoportban üzenetet arról, hogy nem akar látni olyan posztokat vagy lájkot, amelyik az olimpiát támadja, és aki politikailag önállósodni akar, annak nem kötelező ott dolgoznia. Másnap reggel pedig már be is hívta a vezetői értekezletre az említett fiatalabb kollégámat, és azt mondta neki, hogy „Gyere, Editke, megpofozgatlak”. A pofozgatást csak képletesen értette, de ezzel a többiek előtt megszégyenítette őt.

– Az alapítvány vezetése ezek szerint nézi, hogy ki mit lájkol?
– Valaki biztosan figyelte, mert nem hiszem, hogy Edit magát jelentette volna fel. Ez a vezetői értekezlet kedden volt, és utána két nappal csütörtökön (január 19-én) kezdődött a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő akciója. Én akkor még nem is tudtam erről, nem foglalkoztam az olimpiával. Csak leforrázva ültem, pedig sok furcsa vezetői értekezleten részt vettem már, így elég nehéz meglepődnöm. De amikor egy negyvenkilós lányt szégyenítenek meg, aki elvörösödve ül előttünk, a felettesei előtt, az még jobban felrázza az ember érzékenységét, és hozzá kell tenni, hogy egy képző központban a vezetőknek oktatói szerepük és ehhez köthető felelősségük van.

– Egyedül állt ki a lány mellett?
– Ilyenkor van, aki lojálisan ül, van, aki rezzenéstelen arccal. Nyilván mindenki félti az egzisztenciáját. Csak én nyilvánultam meg…

– Hirtelen elhatározásból döntött így?
– Nem tartom normálisnak, hogy valakit a véleménye miatt egy – magát ráadásul tudásközpontnak hívó – intézményben megbélyegezzenek. Szomorúnak és veszedelmesnek tartom, ahogy Antall Péter a lánnyal beszélt. Pedig még csak nem is tudni, hogy mit jelent egy lájk. Lehet, hogy Edit csak tájékozódni szeretett volna az olimpia kérdésében, vagy elment a Momentum nyitórendezvényére egy barátja, és azt lájkolta. Egy lájk még csak nem is feltétlenül politikai állásfoglalás. Számomra például az olimpiai eszme sokat jelent. Szeretném, ha lenne Magyarországon egy korrupciómentes, kicsi és emberi léptékű olimpia. Ez az egész társadalmat érintő kérdés, amit felelősséggel kellene megvitatni. Ki kell fejeznünk az érdekeinket és összesíteni kell őket, és akkor lehet, hogy ebből egy olimpia jön ki, de lehet, hogy az, hogy ne legyen olimpia. De azért hadd lehessen már beszélni róla.

– A kirúgása miről szól? Az olimpiával kapcsolatos kérdés, a véleményszabadságról van szó, vagy munkajogi ügy?
– Nem gondolom, hogy az ügyem szorosan az olimpiarendezéssel függ össze, csak a pillanat hozta fel a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban. Lehet, ha ez két héttel később történik, amikor Putyin épp Budapesten van, nem is ütöm meg az ingerküszöböt. Nagyon sok fiatal van hasonló helyzetben, mint én, ez szociológiai probléma. A munkavállalók kiszolgáltatottak, a gazdasági és tudományos pozíciókkal pedig sokszor visszaélnek a birtokosaik. És ha az ember egy picit megpiszkálja a rendszer legitimitását, vagy azt mondja, hogy ez nem helyes vagy vissza kéne venni a túlbuzgóságból, akkor olyan helyzetbe kerülhet, mint én.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy Antall Pétertől a kormánypárt irányából kértek vagy várnak el ilyen reakciót?
– El tudom képzelni, hogy nem kérte senki azt, hogy a vezetés figyelje a munkavállalókat, mit lájkolnak vagy hova mennek hét végén. De egyszerűen kontroll nélküli az állami pénzekből élő réteg. Ez az udvaroncok, lakájok, az udvari beszállítók túlbuzgósága.

– A tudásközpontnál is ez a helyzet?
– Amikor a vezetői értekezlet után vita alakult ki, akkor Antall Péter huszonéves felesége és a szintén ott dolgozó ikertestvére is jelezte nekem, hogy nem kötelező egy családi alapítványnál dolgozni. Mindezt egy olyan helyen, ahol a támogatást szinte kizárólag közpénzből, a Miniszterelnökségtől kapják. Én tudom, milyen egy családi alapítvány, nekünk is van három. Az egyik például a nagybátyámé, akit 1949-ben vád és indok nélkül vitték el a rendelőjéből a katonapolitikai osztály emberei, és egész életében várta a felesége, hiába. A másik két családi alapítvány is emléket állít a kommunizmus áldozatainak. De ezek nem kapnak hatszázmillió forint közpénzt, hanem szétosztják azt, amit mi az alapítványba forgatunk, és nem a titkárnőnk visz sofőrként a munkába, mert minden családtagnak van saját jogosítványa. Semmi okom nincs baloldalinak lenni, de most, gondolom, ezzel fognak majd illetni, miközben komoly pedigrém van a másik oldalról. Én a szocializációmat illetően született jobboldali vagyok, de hogyha magunk közül nem szűrjük ki a „túlbuzgókat”, akkor az a mai jobboldalra üt vissza.

– Említette a jogosítványt. Antall Péternek ezek szerint nincs?
– Úgy tudom, nincs, ahogy komolyabb végzettsége vagy értékelhető idegennyelv-tudása sincs. A vezetési stílusa pedig nem a munkára, hanem a lojalitásra épít, ijesztő és veszedelmes.

– A kollégáktól el tudott búcsúzni?
– Igen, mindenkivel kezet fogtam.

– Volt, aki mondta, hogy nagyon sajnálja?
– Nem, ez csak üdvözlésre korlátozódott. De az arcokon ilyenkor látja az ember, hogy ki mit gondol.

– Pártok megkeresték már?
– Igen, de nem akarok politizálni. Amikor azonban a közéletben, alapvető elvek kérdőjeleződnek meg, senki nem maradhat néma. Mert már Babits Mihálytól is tudjuk, hogy akkor a vétkesek mellett cinkossá válik – ez esetben a demokratikus viszonyok alakulásában.

Markotay Csaba

MNO

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 02. 09.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

7 thoughts on “„Udvaroncok, lakájok túlbuzgósága”

 1. Elképesztően egyoldalú lett az egykor Pethő Sándor alapította kiváló Magyar Nemzet. Érthető a Simicska diktátum általi teljes fordulat, de míg régen a kötény alá rejtettek minden szennyest és csendben oldották meg a felmerült belső/családi gondokat is, úgy ma már nincs olyan nagyságú kötény, ami alól ne bugyogna a rafináltan megfogalmazott, több személyt lejárató írás. Azért függetlenül attól, hogy néhai Antall úr fia követte el a kirúgatást, akinek Boglárka szerint nincs is megfelelő végzettsége, talán őt is meg kellett volna kérdezni, mert úgy lett volna teljes a riport.

   1. Nem szoktam fagyizni, kizárólag magyar termelőtől vásárolt természetes mézet használok ízesítésre. (Egyébként női szemmel is igen csinos a Boglárka.)

 2. Egyet értek, az valódi újságírás, már ha van ilyesmi manapság, minden oldalról körbejárja a témát. Meglehet persze, hogy a MN riporterét rövid úton kirúgták volna, ha érdeklődik. Sajnos ez nagy valószínűséggel így is lett volna. Ahogy az angolok megfogalmazták nagyon találóan, és olvastam a NIF cikkeiben is, ma presstitute, sajtószajhaság van ez egész világon. A média már nem a valóságot, hanem annak digitális árnyképét mutatja, különböző vágyak és elvárások mentén. Az Olimpia lehet, hogy jó dolog, de én is azon a véleményen vagyok, hogy nekünk most az olimpia olyan, mint egy eladósodott háztartásnak egy kockázatos hitelfelvétel. Van abban a nép bölcsességben valami, sőt nagyon is sok, Lassan járj tovább érsz.
  Az elbocsátásokat nagyon is el tudom képzelni, mert a jelenlegi hatalmi elit nagyobb része elveszítette a józan eszét, lehet, hogy sosem volt nekik.

 3. „antal józsef tudásközpont
  Már a megnevezés is sántít! A néhait a tudással egybekapcsolni ostobaságra vall! A titulus, az esetleges jó memória, és a TUDÁS ritkán van beszélő viszonyba egymással! Ha rendelkezett volna pozíciójának megfelelő Tudással, ha mint vezető(?) ismerte volna azon fogalmakat,mint etika ,erény ,erkölcs, akkor ma nem itt tartanánk! Megérdemelte volna akkor a Nép az IGAZAT! „ejtőernyősként került az MDF vezetői székébe,az eredmény mára adott. Tisztában volt Magyarországnak,a háttérhatalmak általi felosztásáról, arról a számukra „üzleti fogásról,mely a Magyarok millióinak rabigába hajtásáról,az ország kirablására szólt. tudásközpont! De milyen?
  Vagy ennyire ostobák,pofátlanok,vagy mindkettő !

 4. Épp eszű Ember nem akar olimpiát(?) rendezni!
  Hogy miért nem? Talán mert nem másról szól,mint hatalmas pénzek eltüntetése a beruházás,felkészülés címszó alatt,amit majd az ország „dolgosabbik felének évtizedeken,századon át kell nyögni. Hogy aztán az enyésztet tegye a dogát az itt maradt létesítmények felett. „viktor sem tart örökké! Vagy arról,hogyan vetélkednek azok, akik nem buktak le az aktuális dopping vizsgálaton. Ez már nagyon régóta nem a sportról szól! Gusztustalan üzlet! Akik a hatalom révén részt kaphatnak benne. És persze a gyógyszeripar . Nem a kábítószer a legnagyobb biznisz! A szteroid és a simlis „táplálék kiegészítők! Szteroid nélkül nem volt és nem is lesz élsport! A kommunizmusban államilag támogatták,de a hazudozás a mai napig tart! Hogy tisztán,natúrál, erkölcs,meg haza. És persze a sportoló(?) is a kész átverés áldozata. Amire majd a pályafutása(?) után jön rá, vagy érezni fogja a testén,lelkén. Az igazi nyertesek, a politikai pockok !! Akinek kell,vegyen magának olimpiát,de én egy vasat nem adnék rá, érte! Lenne helye iskolákban,óvodákban,hajléktalanoknak,betegeknek, és azoknak akik a hatalom rongyrázása,aljassága miatt lettek nyomorultak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük