KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Trump: Nem Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot

Donald Trump volt amerikai elnök szerint nem Oroszország áll az Északi Áramlat gázvezetékek tavalyi felrobbantása mögött, ugyanakkor hozzátette, hogy a valódi elkövetőre vonatkozó találgatások „bajba sodorhatják országunkat”.

A Fox televízióban Tucker Carlsonnak adott, a héten teljes terjedelmében adásba kerülő interjúban Trumpot arról kérdezték, hogy mit gondol arról, „ki robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket”.

„Nem akarom bajba keverni az országunkat, ezért nem válaszolok. De azt meg tudom mondani, hogy ki nem volt – Oroszország. Mi volt akkor, amikor Oroszországot hibáztatták. Azt mondták, hogy ‘Oroszország felrobbantotta a saját csővezetékét’. Ezen te is jól szórakoztál. Nem Oroszország volt”

– mondta a Fox News szakértőjének.

Míg az Egyesült Államok és más nyugati kormányok eddig kevés részlettel szolgáltak a szabotázs ügyében folyó vizsgálatokról, Seymour Hersh oknyomozó újságíró februári cikkében azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök személyesen rendelte el a robbantást, hogy meggyőzze Németországot arról, növelje az Ukrajnának nyújtott támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktus alatt.

Washington határozottan cáfolta a névtelen forrásokra támaszkodó jelentést, és kitartott amellett, hogy nem volt szerepe a robbantásokban. „Ez egy teljesen hamis történet. Nincs benne semmi igazság. Egy foszlánya sem igaz”mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője februárban a Foxnak.

Az ukrán tisztviselők hasonlóképpen tagadták, hogy bármi közük lenne az Északi Áramlat szabotázsához, miközben a New York Times későbbi jelentése szerint egy meg nem nevezett „ukránbarát csoport” állt a támadás mögött. Nem világos azonban, hogy a csoport hogyan tudta volna végrehajtani a robbantást egy kis sétahajóról – ahogyan arról beszámoltak -, mivel a művelethez többek között katonai minőségű robbanóanyagokra és tapasztalt búvárokra lett volna szükség.

Ez is érdekelheti:  Németország titokban „hatalmas fegyvercsomagot” küldött Ukrajnának

Hersh elutasította a Times beszámolóját, ami az amerikai hírszerző ügynökségek által megrendezett „eltussolás” része, mivel az újság jórészt meg nem nevezett hírszerzési illetékesekre hivatkozott történetének alátámasztására.

Moszkva is szkeptikusan nyilatkozott az „ukránbarát csoportról”, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a történetet szándékosan terjesztették nyugati médiumok, hogy eltereljék a figyelmet a Hersh által feltárt leleplezésekről.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Donald Trump volt amerikai elnök a Fox News tv-ben Tucker Carlsonnal beszélget a Tucker Carlson Tonight című műsorban, 2023. április 12-én. © Fox News

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük