TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Továbbra sincs hír Suhajda Szilárd hegymászóról, aki a Mount Everest meghódítására indult

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szerda délután óta, több mint húsz órája nem működik a GPS-jeladója. A készülék utoljára valahol 8700 és 8795 méteres magasságból küldött jelet.

Felesége tegnap beszélt vele legutóbb, neki azt mondta: jól van, és képes elérni a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ennek az utolsó adatok szerint szerda este kellett volna megtörténnie, de azt nem tudni, hogy valóban sikerült-e. Időközben serpák indultak a magyar hegymászó keresésére, de egyelőre nem találták meg.

 

„Hogy pontosan melyik napon fogom magam mögött hagyni az alaptábort, azt a meteorológiai előrejelzés fogja meghatározni, de szerencsére már mutatkozik egy ideálisnak nevezhető idő, időjárásablak a csúcsmászáshoz”

– mondta a Mount Everestről egy néhány nappal ezelőtt közzétett videón Suhajda Szilárd.

A hegymászó szombat este indult el az alaptáborból a világ legmagasabb hegycsúcsa felé.

A videóban még arról beszélt: készen áll, pontos terve van arról, hogyan zajlik majd a csúcsmászás.

Várhatóan legalább 15 órát fog igénybe venni csak fölfelé, és arra számítok, hogy legalább 24 órát fog összességében igénybe venni az, hogy visszaérjek a négyes táboromba” – fejtette ki.

A hegymászó minden külső segítség, így oxigénpalack és serpák nélkül indult el a csúcsra. Szerdán délelőtt már a halálzónák nevezett magasságban, 8700 méteren járt. Felesége, Legindi Tímea volt az utolsó, akivel beszélt, neki ekkor azt mondta, jól van, és el fog jutni a csúcsra.

Többször megkérdeztem tőle. Kétszer vagy háromszor, és határozott igennel válaszolt arra, hogy képesnek érzi magát arra, hogy felérjen a csúcsra és épségben vissza a négyes táborba

– emlékezett Legindi Tímea.

Megszólalt Suhajda Szilárd felesége: vélhetően a magyar hegymászót látták a Mount Everest tetején

Suhajda Szilárd GPS-nyomkövetője azonban időközben meghibásodhatott, így jelenleg semmilyen jelet nem ad. Utoljára szerdán, magyar idő szerint délután négy órakor mutatta azt, hogy a hegymászó nagyon lassan, de halad a csúcs felé, akkor körülbelül 50 méterre lehetett a céltól.

Ez is érdekelheti:  Drágul a benzin és a dízel is péntektől

Felesége elmondta: két serpa már elindult Szilárd keresésére, és egy másik expedíció, amely a helyszínen van, segít abban, hogy figyelik a környezetet, és ha látnak valamit, azonnal szólnak.

Láttak a négyes tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Nem biztos ez a hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába”– fogalmazott.

  • A Mount Everest, vagy más néven Csomolungma, 8848 méter magas, a legmagasabb hegy a Földön. Eddig nagyjából hétezerszer mászta meg mintegy négyezer ember. Első magyarként Erőss Zsolt érte el a csúcsot 2002. május 25-én.

Oxigénpalack nélkül azonban még egyetlen magyarnak sem sikerült a csúcsra jutnia. A 40 éves békéscsabai születésű hegymászónak a legutóbbi adatok alapján nagyjából este 9 órakor kellett felérnie. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez sikerült-e.

hirado.hu

Kiemelt kép forrása: Faccebook/Suhajda Szilárd

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük