KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tombol az infláció és az energiaválság Franciaországban 📺

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egyre több francia keresi az olcsó élelmiszereket, mert az inflációt már mindenki a saját bőrén tapasztalja. Sokan azt mondják, hetente már csak egyszer esznek húst. Közben energiaválság is fenyegeti az országot. A francia kormányfő bejelentette, ha kemény tél lesz, és nem sikerül megfelelő mennyiségű áramot tartalékolni, akkor kétórás áramszünetekre számíthat a lakosság – közölte az M1 Híradója.

Lassan telik a bevásárlókosár, a francia vásárlók egyre tudatosabban válogatják meg, hogy mit vesznek. Amíg korábban a hazai termékek, a fenntartható termelésből előállított cikkek, a bioélelmiszerek vásárlását tartották sokan szem előtt, mára a kereslet leegyszerűsödött. Az emberek azt veszik, ami olcsó. Van, aki már étkezési szokásain is változtatott.

„Óvatos vagyok a zöldségekkel, gyümölcsökkel. Csak azt és annyit veszek, amennyire mindenképpen szükség van. Így vagyok a hússal is, teljesen lecsökkentettük a fogyasztását. A gyerekek nem kapnak rágcsálnivalót és készételeket sem veszünk, inkább otthon fűzünk” – mondta egy háromgyerekes édesanya.

A kereskedők azt állítják, már érezhető a megváltozott kereslet.
„Nem vásárolunk úgy, mint régen. Nem veszünk olyasmit, amire nincs szükségünk. Megpróbálunk kizárólag élelmiszert venni, azt is olcsón” – jelentette ki egy nő.

A legnagyobb francia élelmiszerüzlet-hálózat vezérigazgatója szerint, a vevők saját bőrükön érzik az infláció hatását. Mint mondta, felesleges arról vitázni, mikor éri majd el a pénzromlás a csúcsát, ezzel együtt kell élni, mert nem lesz vége egyik napról a másikra.

„Ha valaki eddig húsz euróból vásárolt, az most már ugyanebből a húsz euróból nem tudja megvenni a megszokott dolgokat. Látjuk, az emberek az olcsó árukat keresik, marhahús helyett olcsó sertéshúst vesznek, nincs többé hal, egészséges élelmiszerek. Csak a kedvező árú élelmiszer érdekli a vevőket. Ez egy új jelenség, és attól tartok sokáig fog tartani” – fogalmazott Alexandre Bompard, a Carrfour vezérigazgatója.

Ez is érdekelheti:  Rasszizmus ellen rasszizmussal: óriási a botrány Németországban a magyar meccs után

De nem csak az infláció, az egyre drágább energiaárak is miatt is megváltozik sok francia élete.
A kormány a téltől árcsökkentéssel ösztönzi energia-megtakarításra az egyéni fogyasztókat, valamint a kis- és középvállalatokat: akik visszafogják a fogyasztásukat a csúcsidőszakban, kedvezőbb tarifában részesülnek az év fennmaradó részében.

Franciaországban az energiaválságot csak részben okozza az, hogy Oroszországból a megszokottnál kevesebb földgáz érkezik. A elektromos áram ellátásával is gondok vannak, mert ugyan az országban 56 atomerőmű található, ezek elöregedtek, karbantartásukra az elmúlt években nem költöttek.

A francia kormányfő bejelentette: a vállalkozásoknak csökkenteniük kell az energia-fogyasztást, de takarékosságra kérik a lakosságot is. Ha nem lesz jelentős változás, már télen áram- és gázkorlátozásokat vezethetnek be Franciaországban.

Elisabeth Borne azt mondta, ha télen nagyon hideg lesz, előfordulhat, hogy az országban komoly energiaválság alakul ki. Kilátásba helyezte, hogy ebben az esetben a fogyasztókat napi két órára lekapcsolják az áramelleátásból. A nagyvállalatok ugyanebben az esetben gázkorlátozásokra számíthatnak.

M1, Hiradó.hu

Kiemelt kép: képernyőkép

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük