KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több százan megsérültek és sokan meghaltak a szudáni összecsapásokban

Egymás ellen küzd a hadsereg és a félkatonai RSF a hatalom megszerzéséért

A jelentések szerint több mint 50 ember meghalt és közel 600-an megsebesültek a rivális szudáni fegyveres erők közötti heves összecsapásokban, miközben az ország hadserege és a Gyorsreagálású Erők továbbra is egymást vádolják a vérontás előidézésével, és közben egymásnak ellentmondó állításokat tesznek.

A Szudáni Orvosok Központi Bizottságának legfrissebb becslései szerint vasárnap reggelig legalább 56 ember meghalt és további 595 megsebesült – jelentette a Reuters. Egy másik orvosi szakszervezet, a Szudáni Orvosok Szindikátusa korábban azt nyilatkozta az AP-nek, hogy nem világos, hogy az áldozatok között mennyi a civil, és arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet.

Szombat reggel vérontásba torkollott a vita arról, hogy az RSF-et hogyan kellene integrálni a hadseregbe, valamint arról, hogy melyik hatóság felügyelje a folyamatot, miközben a fővárosban egész nap és az éjszaka során lövések és robbanások hallatszottak.

A drámai videók tanúsága szerint mindkét fél páncélozott járműveket és gépfegyverekkel felszerelt pick-upokat használt a Kartúmban és környékén zajló harcokban. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy tankokat és repülőgépeket láttak, és a hadsereg azt állította, hogy több légicsapást is indított az RSF állásai ellen.

Brutális hatalmi harc kezdődött ma Szudánban a hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Erők között

A félkatonai egység (RSF) azt állította, hogy ellenőrzése alatt tartja az elnöki palotát, az állami televízióállomást, több repülőteret és a hadsereg főparancsnokának rezidenciáját, és közölte, hogy súlyos veszteségeket okozott a szudáni hadseregnek.

Az RSF vezetője azt nyilatkozta, hogy erői a főváros, Kartúm stratégiai fontosságú helyszíneinek 90%-át tartják ellenőrzésük alatt.

A hadsereg kitart amellett, hogy a fővárosban és az ország más részein található összes stratégiai létesítmény továbbra is az ellenőrzése alatt áll, és kizárta a tárgyalásokat az RSF-fel, „lázadó milíciának” nevezve azt, amelyet fel kell oszlatni.

Ez is érdekelheti:  Bill Gates elismerte, hogy a COVID "vakcina" volt a legnagyobb orvosi kísérlet a Föld lakosságán

A rivalizálás a 2019 áprilisában leváltott Omar al-Bashir elnök uralma idejére nyúlik vissza. Szudán azóta politikai válságban van. Az országot jelenleg az Átmeneti Szuverén Tanács vezeti. Ennek elnöke – és az ország tényleges uralkodója – Abdel Fattah al-Burhan tábornok, a hadsereg parancsnoka. Az RSF parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, más néven Hemedti viszont az elnökhelyettes.

Szudán azóta politikai válságban van. Az országot jelenleg az Átmeneti Szuverén Tanács vezeti. Ennek elnöke – és az ország tényleges uralkodója – Abdel Fattah al-Burhan hadseregfőnök tábornok. Az RSF parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, más néven Hemedti az elnökhelyettes.

A pontos erőviszonyok és a tényleges helyzet továbbra is tisztázatlan, a nemzetközi közösség egyöntetűen tűzszünetre szólít fel. Az ENSZ, az Afrikai Unió és az Arab Liga egyaránt arra szólította fel a feleket, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Füst száll a szudáni Kartúmban, 2023. április 15. © AP / Marwan Ali

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük