KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brutális hatalmi harc kezdődött ma Szudánban a hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Erők között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Összecsapások törtek ki a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Erők (RSF) félkatonai csoportja között az ország fővárosában, Kartúmban. Az RSF szombaton közzétett közleménye szerint harcosai elfoglalták az elnöki palotát és a nemzetközi repülőteret – számolt be az RT.

A félkatonai alakulat azt is állítja, hogy az ország északi részén lévő Merowe katonai bázis is az ellenőrzése alatt áll, és súlyos veszteségeket okozott a szudáni hadseregnek.

Szemtanúk beszámolói szerint lövöldözések voltak Kartúmban és annak külvárosaiban, különösen a szudáni hadsereg főhadiszállásának és a védelmi minisztériumnak a közelében. Egy helyi újságíró által készített és az RT-hez eljuttatott felvételeken számos kisteherautó látható, melyekre nehéz géppuskákat szereltek fel.

Egy másik felvételen a kartúmi nemzetközi repülőtéren a földön fekvő civilek láthatók.

Az orosz Sputnik szerint az afrikai ország Szövetségi Biztonsági Szolgálata lázadásnak minősítette az RSF akcióját.

Közben az AFP arról számolt be, hogy a szudáni légierő csapásokat mér az RSF kartúmi bázisaira.

A hadsereg szóvivője, Nabil Abdallah dandártábornok azt állította a médiának, hogy a félkatonai csoport robbantotta ki a harcokat azzal, hogy megtámadott „több katonai tábort Kartúmban és más helyszíneken is Szudánban”. A tisztviselő azt állította, hogy „a hadsereg teljesíti az ország védelmére vállalt kötelességét”.

Az RSF kitart amellett, hogy az ő erőit érte először támadás, amikor „a hadsereg egy nagy létszámú csapata behatolt a kartúmi Soba városrészben lévő laktanyákba, és ostrom alá vette az ottani félkatonai csoportokat”. Az egység azzal vádolta a hadsereget, hogy „átfogó támadást indított nehéz- és könnyűfegyverekkel”.

A hadsereg és a félkatonai csoport tagjai közötti összecsapás már hónapok óta forrong. Csütörtökön a szudáni hadsereg vezetése azzal vádolta meg az RSF-et, hogy a beleegyezése nélkül telepített erőket Kartúm területére, amit „törvénysértésnek” minősített.

A vita arról, hogy az RSF-et hogyan kellene integrálni a hadseregbe, valamint arról, hogy melyik hatóság felügyelje a folyamatot, bizonytalanságba sodorta az országban zajló demokratikus átmenetet.

A rivalizálás a 2019 áprilisában leváltott Omar al-Bashir elnök uralkodásának idejére nyúlik vissza. Szudán azóta politikai válsággal küzd.

Az országot jelenleg az Átmeneti Szuverén Tanács vezeti. Ennek elnöke – és az ország tényleges vezetője – Abdel Fattah al-Burhan tábornok, a hadsereg főparancsnoka. Az RSF parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, más néven Hemedti az elnökhelyettes.

John Godfrey, az Egyesült Államok szudáni nagykövete szombaton a Twitteren azt írta, hogy ő és más diplomáciai alkalmazottak „a helyükön keresnek menedéket” miközben hallják a „lövöldözést és a harcokat”.

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Kartúm 2014 április 14.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: