KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több száz migránst lőhettek le Szaúd-Arábia határánál

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Köztük sok etiópiai állampolgárt, akik a háború sújtotta Jemenen keresztül jutottak el Szaúd-Arábiába.

A Human Rights Watch új jelentése szerint a szaúdi határőröket vádolják a jemeni határnál történt tömeges migránsöléssel – olvasható a BBC-n, amiről a Mandiner számol be.

A jelentés szerint

több száz embert lőttek agyon, köztük sok etiópiai állampolgárt, akik a háború sújtotta Jemenen keresztül jutottak el Szaúd-Arábiába.

Szaúd-Arábia korábban visszautasította a rendszeres gyilkosságokra vonatkozó vádakat – tette hozzá a portál.

Beszámoló egy érintettől

A Human Rights Watch (HRW) jelentése szemléletes vallomásokat tartalmaz a migránsoktól, akik szerint a szaúdi rendőrök és katonák folyamatosan lőttek rájuk, és néha robbanófegyverekkel is célba vették őket Jemen és Szaúd-Arábia zord északi határán.

A BBC által külön megkeresett migránsok rémisztő éjszakai átkelésekről számoltak be, amelyek során etiópok nagy csoportjait, köztük sok nőt és gyermeket is tűz alá vettek, amikor megpróbáltak átkelni a határon, hogy munkát keressenek az olajban gazdag királyságban.

„A lövöldözés csak folytatódott és folytatódott” 

– mondta a 21 éves Mustafa Soufia Mohammed a BBC-nek. Azt is elmondta, hogy 45 fős migránscsoportjából néhányan meghaltak, amikor tűz alá kerültek, amikor tavaly júliusban megpróbáltak átosonni a határon.

„Először észre sem vettem, hogy meglőttek”

– mondta. Így folytatta:

„Amikor megpróbáltam felállni és járni, a lábam egy része nem engedelmeskedett nekem”.

Veszélyes vállalkozás

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint évente több tízezer ember kísérli meg a veszélyes utat, hogy Afrikából Jemenig tengeren átkeljen, majd továbbutazzon Szaúd-Arábiába. Emberi jogi szervezetek szerint sokakat bebörtönöznek és megvernek útközben.

A tengeri átkelés elég veszélyes. A múlt héten több mint 24 migráns eltűnését jelentették, miután Dzsibuti partjainál hajótörést szenvedtek.

Kiemelt kép: BBC

One thought on “Több száz migránst lőhettek le Szaúd-Arábia határánál

  1. Szaud-Arábi arabok által lekott ország. Miért gondolja bárki, hogy majd szegény, életüket mentő afrikai embereket beengednek? Ők arabok! Nagyon gazdag arabok! Már egész Észak-Afrikát elfoglalták, most Európát akarják elfoglalni…

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: