KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több száz honosított oroszt fosztottak meg állampolgárságától fél év alatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz belügyminisztérium 398 volt külföldi állampolgár megszerzett orosz állampolgárságát szüntette meg az általuk elkövetett bűncselekmények miatt, a vonatkozó törvény hatályba lépése óta eltelt fél év alatt.

Erről a tárca sajtóközpontja számolt be kedden a TASZSZ orosz állami hírügynökség megkeresésére. Oroszországban október 26-án lépett életbe az állampolgárságról szóló új törvény, amelynek értelmében megvonandó az olyan volt külföldiek orosz állampolgársága, akik bizonyos súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy veszélyt jelentenek Oroszország nemzetbiztonságára.

A jogszabály végrehajtásának kezdete óta az orosz állampolgárság megszüntetéséről 406 határozatot hoztak, ebből 398-at meg is valósítottak, a vonatkozó törvény 24. cikkelyének 1. része szerinti bűncselekmények elkövetése miatt.

Ez a szerzett állampolgárságtól való megfosztás jogalapjaként sorolja fel az orosz fegyveres erőkről szóló hamis hírek terjesztését és az orosz hadsereg lejáratását, a diverzánsakciókat, a szankciók bevezetésére és agresszív háború kirobbantására szóló felhívást, a dezertálást, a katonai szolgálat és a vele járó kötelezettségek teljesítése alól való kibújást, a külföldi ügynökökről szóló törvényben előírt kötelezettségek megszegését, a kémkedést, hazaárulást és államtitkok felfedését.

Idetartoznak továbbá a nemi sérthetetlenség elleni bűncselekmények, a pénz- és értékpapír-hamisítás, a kábítószer- és fegyverkereskedelem, a banditizmus, bűnszövetség szervezése és a bűnügyi hierarchiában való legmagasabb pozíció betöltése. Az állampolgárság visszavonásával jár a nemkívánatos külföldi vagy nemzetközi nem kormányzati szervezetben való részvétel is.

A belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a tárca megkezdte az összes olyan honosított állampolgár ellenőrzését, aki az állampolgárság megszerzése után bűncselekményt követett el, a honosítás megszüntetését mérlegelendő.

 

Kiemelt kép: illusztráció / Michał Huniewicz / CC BY 2.0 

Ez is érdekelheti:  Nemzetközi jog lesöpörve, az EU hivatali szintre emeli a lopást

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük