KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tízezer katona, köztük sok száz magyar esett el Zaporozsjénál

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán hadsereg több mint tízezer katonája, köztük magyarok százai estek el az oroszokkal Zaporozsjénél vívott csatában – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az ukrán sereget sorozatban érő csapások miatt Zelenszkij elnök többé nem elégszik meg nyugati tankok átadásával, hanem hosszú hatótávolságú rakétákat és harci repülőgépeket kér a NATO-tól.

Az USA és a NATO egyelőre csak amerikai és német harckocsik átadásában állapodott meg. Biden elnök közölte, hogy 31 darab M1 Abrams tankot ad Kijevnek, az amerikai hajlandóság hatására pedig Scholz német kancellár is engedékennyé vált, s Leopard 2 tankokat ígért Zelenszkijnek márciusra. Berlin az elé sem gördít akadályt, hogy más NATO-államok is adjanak Leopardokat készleteikből. Úgy tudni, Kijev 81 nyugati tankra számíthat.

Washington, Berlin és Kijev lelkesen üdvözölte az elhatározást, a NATO pedig közölte:

„nem avatkozik be az ukrajnai konfliktusba”.

Ha a NATO Oroszországra mérendő fegyverek birtokába juttatja az ukránokat, kemény válaszban lesz része. Minél jobban felfegyverzik Ukrajnát, annál szélesebb lesz a különleges orosz katonai művelet – közölte Bécsben Konsztantyin Gavrilov, Oroszország képviselője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben. „Ne mondják később, hogy nem figyelmeztettük önöket” – mondta a diplomata.

A Kreml, szóvivője révén tudatta, nincs többé lehetőség béketárgyalásra Zelenszkijjel.

 

Melitopol, Moszkva, Kijev, Washington, 2023. január 26. csütörtök (MB)

Kiemelt kép: A 2SZ „Akác” önjáró tüzérségi installáció munkája Zaporozsje irányában  / Konsztantyin Mihalcsevszkij/RIA Novosztyi

Kiadta: Magyar Békekör

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: