BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The New York Times: Ukrajna feladja a nyugati harci taktikát

A NATO-doktrínát alkalmazva a kijevi erők aknamezőkön keresztül rohantak át, miközben erős tüzérségi tűz alá vették őket

Az ukrán hadsereg felhagy a nyugati kiképzői által alkalmazott harci taktikával, és visszatér az orosz erők elleni hosszabb távú állóháborúk stratégiájához – jelentette szerdán a New York Times. Továbbra sem világos azonban, hogy Kijevnek van-e elég muníciója egy ilyen terv végrehajtásához.

 

A június eleje óta tartó ukrán ellentámadást a washingtoni és kijevi tisztviselők a legjobb esetben is kiábrándítóan lassúnak, a legrosszabb esetben pedig kudarcnak minősítik. Az orosz aknamezőkön keresztül, légi támogatás nélkül támadó ukránok nyugati tankjait és páncélozott járműveit az orosz légierő és tüzérség leszedte, és Moszkva becslései szerint az offenzíva Kijevnek legalább 30 000 katonájába került.

Az offenzíva élén Ukrajna kilenc NATO által kiképzett dandárja állt, amelyek közül az egyik – a 47. gépesített dandár – állítólag két hét alatt elvesztette amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárműveinek 30%-át.

A veszteségekre válaszul

„az ukrán katonai parancsnokok taktikát változtattak, és az orosz erők tüzérséggel valamint nagy hatótávolságú rakétákkal való kifárasztására összpontosítottak ahelyett, hogy erős tűz alatt aknamezőkbe rohantak volna”

– írta a New York Times „amerikai tisztviselőkre és független elemzőkre” hivatkozva.

Mivel a kiképzési idők korlátozottak, az ukránok nehezen tudták a gyakorlatba átültetni a NATO-szabvány szerinti kombinált fegyveres taktikát – jegyezte meg az újság, megemlítve olyan eseteket, amikor egy ukrán egység letért a biztonságos útról és aknamezőre tévedt, egy másik esetben pedig egy gyalogos egység nem követte a tüzérségi sortüzet az orosz vonalak elleni támadással, így az orosz védőknek elegendő idejük maradt az ellentámadás előkészítésére.

Az amerikai katonai tervezők a lőszer megtakarítása érdekében az ukrán csapatokat manőverező hadviselésre kezdték kiképezni. „Ahogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a manőverezésre… jó esély van arra, hogy kevesebb tüzérségi lőszerre lesz szükségük” – magyarázta februárban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Ez is érdekelheti:  Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Bár a NATO katonai doktrínája jellemzően azt feltételezi, hogy a manőverező hadviselésre azután kerül sor, hogy a nyugati erők légi fölényt szereznek, Ukrajna a stratégia e kritikus eleme nélkül indította meg ellentámadását. Ennek ellenére nyugati tisztviselők és a média hírül adta, hogy Ukrajna új NATO-forgatókönyve „rejtett előny”, amely a Foreign Affairs magazin szerint „az ukrán erők számára biztosítja a szükséges mozgékonyságot és gyorsaságot ahhoz, hogy leküzdjék az Oroszország által preferált kimerítő háborút, és visszafoglalják az oroszok által megszállt területeket”.

Az a tény, hogy ez nem történt meg,

„kérdéseket vet fel az ukránok Nyugattól kapott kiképzésének minőségével kapcsolatban, és azzal kapcsolatban is, hogy a több tízmilliárd dollár értékű fegyverek… sikeresen alakították-e át az ukrán hadsereget NATO-szabványos harcoló erővé”

– írta a Times.

Mivel az ukrán hadsereg nyilvánvalóan visszatér a tüzérségre összpontosító harcmodorhoz, a lőszerek kérdése valószínűleg ismét előtérbe kerül. Az amerikai készletek már olyannyira kimerültek, hogy Washington a NATO-szabványnak megfelelő 155 mm-es lövedékek helyett kazettás lőszert küld, és a Times szerint a korlátozott lőszermennyiség elhasználásával Ukrajna „hátrányos helyzetbe” kerülhet” ebben a „kimerítő taktikára épülő háborúban”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: ukrán katonák / fotó: Twitter

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük