KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The New York Times: Ukrajna elvesztette az Egyesült Államok által szállított Bradley harcjárművek 15%-át

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán ellentámadásban már több mint egy tucat Washington által szállított Bradley harcjármű semmisült meg – jelentette a New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozva. Amióta Kijev június elején megkezdte a hadműveletet, az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői több tucat ukrán páncélozott járművet és harckocsit semmisítettek meg, köztük nyugati gyártmányúakat is.

A NYT hétfőn megjelent cikke szerint az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított 113 Bradleyből 17 megrongálódott vagy megsemmisült.

Különösen veszélyesek az előrenyomuló ukrán csapatokra a kiterjedt orosz aknamezők – magyarázta a lap. A délkelet-ukrajnai sík, nyílt terep nehéz feladat elé állítja az ellentámadást, mivel az ukrán csapatoknak gyakorlatilag nincs hová fedezékbe vonulniuk.

A NYT azt állította, hogy az orosz KA-52-es harci helikopterek további veszélyt jelentenek, mivel állítólag képesek rakétacsapásokat végrehajtani az ukrán légvédelem hatótávolságán kívülről.

Ennek eredményeként az ukrán ellentámadás egyes területeken megállt, a katonák felülvizsgálják taktikájukat – állítja a lap. A kijevi erőknek az orosz fő védelmi vonalak eddig kevesebb mint a felét sikerült leküzdeniük – tette hozzá a jelentés.

Ukrán katonák újságíróknak azt mondták, hogy az oroszok „beásták magukat, aknásítottak, készen állnak”.

„Tekintettel arra, amit a katonák mondanak, nem mennek olyan jól a dolgok, mint ahogy azt a tévében mutatják”

– ismerte el egy orvos.

Közben kijevi tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy a fő összecsapások még hátra vannak.

Miközben Kijev amerikai támogatói nyilvánosan türelemre szólítanak fel, egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő a New York Timesnak azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás lesújtó eredményei „kijózanítóak”.

„El vannak csúszva a menetrendtől”

– ismerte el a magas rangú kormányzati tisztviselő, aki bizalmasan beszélt erről újságíróknak.

A meg nem nevezett tisztviselők azonban azt is hangsúlyozták, hogy a kiterjedt orosz védelmet tekintve az ukrán előrenyomulás lassúsága előre látható volt, és még túl korai lenne általános következtetéseket levonni.

Június eleje óta az orosz védelmi minisztérium többször is azt állította, hogy csapatai megsemmisítették a nyugatiak által szállított haditechnikai eszközöket, Ukrajna pedig több ezer katonát veszített el eközben.

Moszkva videofelvételeket is közzétett, amelyeken az látható, hogy csapatai egy német gyártmányú Leopard harckocsit, francia AMX-10 könnyű harckocsikat és más járműveket semmisítettek meg.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Bradley harckocsi / Fotó: © Artur Widak / NurPhoto a Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: