KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The New York Times: Ukrajna elvesztette az Egyesült Államok által szállított Bradley harcjárművek 15%-át

Az ukrán ellentámadásban már több mint egy tucat Washington által szállított Bradley harcjármű semmisült meg – jelentette a New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozva. Amióta Kijev június elején megkezdte a hadműveletet, az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői több tucat ukrán páncélozott járművet és harckocsit semmisítettek meg, köztük nyugati gyártmányúakat is.

A NYT hétfőn megjelent cikke szerint az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított 113 Bradleyből 17 megrongálódott vagy megsemmisült.

Különösen veszélyesek az előrenyomuló ukrán csapatokra a kiterjedt orosz aknamezők – magyarázta a lap. A délkelet-ukrajnai sík, nyílt terep nehéz feladat elé állítja az ellentámadást, mivel az ukrán csapatoknak gyakorlatilag nincs hová fedezékbe vonulniuk.

A NYT azt állította, hogy az orosz KA-52-es harci helikopterek további veszélyt jelentenek, mivel állítólag képesek rakétacsapásokat végrehajtani az ukrán légvédelem hatótávolságán kívülről.

Ennek eredményeként az ukrán ellentámadás egyes területeken megállt, a katonák felülvizsgálják taktikájukat – állítja a lap. A kijevi erőknek az orosz fő védelmi vonalak eddig kevesebb mint a felét sikerült leküzdeniük – tette hozzá a jelentés.

Ukrán katonák újságíróknak azt mondták, hogy az oroszok „beásták magukat, aknásítottak, készen állnak”.

„Tekintettel arra, amit a katonák mondanak, nem mennek olyan jól a dolgok, mint ahogy azt a tévében mutatják”

– ismerte el egy orvos.

Közben kijevi tisztviselők, köztük Volodimir Zelenszkij elnök, igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy a fő összecsapások még hátra vannak.

Miközben Kijev amerikai támogatói nyilvánosan türelemre szólítanak fel, egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő a New York Timesnak azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás lesújtó eredményei „kijózanítóak”.

„El vannak csúszva a menetrendtől”

– ismerte el a magas rangú kormányzati tisztviselő, aki bizalmasan beszélt erről újságíróknak.

A meg nem nevezett tisztviselők azonban azt is hangsúlyozták, hogy a kiterjedt orosz védelmet tekintve az ukrán előrenyomulás lassúsága előre látható volt, és még túl korai lenne általános következtetéseket levonni.

Ez is érdekelheti:  Na, ezt nem mondhatja el magáról a NIF

Június eleje óta az orosz védelmi minisztérium többször is azt állította, hogy csapatai megsemmisítették a nyugatiak által szállított haditechnikai eszközöket, Ukrajna pedig több ezer katonát veszített el eközben.

Moszkva videofelvételeket is közzétett, amelyeken az látható, hogy csapatai egy német gyártmányú Leopard harckocsit, francia AMX-10 könnyű harckocsikat és más járműveket semmisítettek meg.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Bradley harckocsi / Fotó: © Artur Widak / NurPhoto a Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük