KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Economist: „Európa úgy néz ki, mint egy balek”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ne tévesszen meg bennünket az elmúlt hetekben Európából érkező jó hírek. Egy brutális gazdasági megszorítás próbára teszi Európa ellenálló képességét 2023-ban és azt követően – jósolja a The Economist.

Egyre nagyobb a félelem attól, hogy a globális energiarendszer átdolgozása, az amerikai gazdasági populizmus és a geopolitikai szakadások veszélyeztetik az Európai Unió és annak nem tagjai, köztük Nagy-Britannia hosszú távú versenyképességét.

A nyári időszakhoz képest csökkentek az energiaárak, és a jó idő miatt a gáztárolók majdnem megteltek. Az energiaválság azonban továbbra is veszélyeket rejt magában.

A gázárak hatszor magasabbak az elmúlt időszak átlagánál. November 22-én Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy elzárja az utolsó működő vezetéket Európába. Európa gáztárolóit 2023-ban ismét fel kell tölteni, ezúttal azonban a vezetékes orosz gáz nélkül .

A háború pénzügyi sebezhetőséget is okoz. Az energiainfláció átterjed Európa gazdaságának többi részére, és akut dilemmát okoz az Európai Központi Bank számára. Kamatemelésre van szükség az árak szabályozásához. De ha ez többször is megtörténik, az destabilizálhatja az eurózóna gyengébb tagjait, nem utolsósorban a jelentősen eladósodott Olaszországot.

Túl sok európai ipari cég – különösen a németek -, támaszkodott Oroszországból származó bőséges energiaimportra. Az Oroszországgal fennálló kapcsolatok megszakadásának kilátása, a strukturálisan magasabb költségek, valamint a Nyugat és Kína szétválása további problémákat okoz.

Ezt a félelmet felerősítette Amerika gazdasági nacionalizmusa, amely azzal fenyeget, hogy a szubvenciók és a protekcionizmus örvényében az Atlanti-óceán túloldalára vonzza a gazdasági tevékenységet. Joe Biden elnök „Inflációcsökkentő törvénye” 400 milliárd dollárnyi energia-, gyártás- és szállítási támogatást tartalmaz, valamint Amerikában történő gyártásra vonatkozó rendelkezéseket.

A rendszer sok tekintetben hasonlít arra az iparpolitikára, amelyet Kína évtizedek óta követ. Ahogy a világgazdaság másik két pillére intervenciósabbá és protekcionistábbá válik, Európa – amely furcsán ragaszkodik a Kereskedelmi Világszervezet szabad kereskedelemre vonatkozó szabályainak betartásához -, baleknak tűnik.

Sok gazdasági vezető arra figyelmeztet, hogy a drága energia és az amerikai támogatások kombinációja a tömeges dezindusztrializáció veszélyének teszi ki Európát .

A COVID előtti GDP-pályához képest Európa rosszabbul teljesített, mint bármely más gazdasági blokk. A világ 100 legértékesebb cége közül csupán 14 európai.

Amerika Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai támogatása jóval meghaladja Európáét, miközben  az USA nehezményezi, hogy az EU nem költ eleget saját biztonságára .

Amerikát irritálja Európa gazdasági zűrzavara és védekezésének kudarca; Európát pedig felháborítja Amerika gazdasági populizmusa.

…Magas szintű kapcsolat – hová vezet mindez?

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: