KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Texasban durvul a helyzet, az állam fegyverkezik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Texas állam bejelentette egy katonai bázis építését a mexikói határ mentén. A republikánus kormányzó, Greg Abbott, közlése alapján az erődítmény számára Eagle Pass városában jelölhetnek ki egy területet. Ez az a település, ahol nem rég egymásnak feszültek a nemzeti gárda katonái és a szövetségi kormány ügynökei – derült ki az AFP híradásából.

A bázist nagyon gyorsan fel akarják húzni, áprilisig körülbelül 300 katonának biztosít majd helyet. De Abbiott szavai szerint rögötön hozzálátnak majd a bővítéséhez.

„Ez lehetővé teszi, hogy a texasi katonák nagyobb számban és hatékonyabban működhessenek Eagle Pass-ban”

– mondta Abbott. A város a Rio Grande folyó partján fekszik, amely az USA és Mexikó határa.

A kormányzó korábban már mintegy 160 kilométeres szögesdrót-akadályt telepíttetett a Rio Grande mentén, és ezt is tovább építtetné. Washington viszont ezt a tervet bíróság előtt akarja megtámadni.

A Biden-kormány és a kormányzó már hosszú ideje vitatkozik az USA és Mexikó közötti határ biztosításáról. Abbott azzal vádolja a washingtoni kormányt, hogy semmit sem tesz az illegális határátlépések ellen. Éppen Eagle Pass-nél ezért a közelmúltban a Nemzeti Gárda kiebrudalta a szövetségi ügynököket, és átvette tőlük az ellenőrzést.

Ez komoly politikai válságot idézett elő, ugyanis az Egyesült Államokban a határőrizet a szövetségi hatóságok feladata.

MH

Kiemelt képen: Egy mexikói határőr sétál el a migránsok sora mellett. El Paso, Texas, Egyesült Államok. / AFP © Patrick T. Fallon

Ez is érdekelheti:  Bukik a lengyel kormány, az EU kelepcébe csalta Donald Tuskot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük