KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovák politológus szerint Magyarország a demokratikus hanyatlás modellje

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarországon jelenleg a média, a tudományos élet és az igazságszolgáltatás autonómiáját ássák alá – állítja Tomás Nociar.

Tomás Nociar az Aktuality.sk oldalán található podcastben mondta el a véleményét a szlovák Republika pártról. A politológus nem hiszi, hogy a Republika elég erős lenne ahhoz, hogy a következő választások után kikényszeríthesse a kilépést az EU-ból és a NATO-ból.

Ami viszont szerinte bekövetkezhet, az a nyugatbarát irányultságtól való eltérés.

Ha a Republika párt részt venne a következő (szlovák) kormányban, Tomás Nociar – a szélsőjobboldallal kapcsolatos kutatásokra koncentráló politológus – a fő veszélyt a demokratikus hanyatlásban látja „a demokratikus intézmények szabadságának eróziója miatt, Magyarország példáját követve, amelyre a Republika és potenciális koalíciós partnerei modellként tekintenek”.

Szerinte Magyarországon jelenleg a média, a tudományos élet és az igazságszolgáltatás autonómiáját ássák alá. 

Nociar szerint az ultranacionalisták és a fasizmus ellenzői megpróbálják magukat antifasisztának beállítani, „de a probléma az, hogy ahogyan ők a fasizmust értik, vagy például a covid-járvány idején hozott intézkedések, nem tartoznak a fasizmus definíciójába”. Nociar hozzátette továbbá: „az általuk deklarált antifasizmus fantom jellegű, nem valós, csupán kitalált”.

Mandiner

Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: