KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Svédország kísérleti rakétát indított, ami véletlenül Norvégia területén csapódott be

„A hegyekben ezer méteres magasságban ért földet, tíz kilométerre a legközelebbi lakott településtől” – ismertette Philip Ohlsson szóvivő.

Svédország az északi Esrange űrközpontból indított kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be – közölte a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.

A cég tájékoztatása szerint a hétfő kora reggel történt incidens során a rakéta 250 kilométeres magasságot ért el, ahol a súlytalanság állapotában több kísérletet is elvégeztek, azonban 15 kilométerre Norvégia területén belül ért földet.

„A hegyekben ezer méteres magasságban ért földet tíz kilométerre a legközelebbi lakott településtől” – ismertette Philip Ohlsson, az SSC szóvivője.

Hozzátette: rutineljárások vannak arra az esetre, ha valami rosszul sülne el, így a többi között tájékoztatják a svéd és a norvég kormányt is. Ohlsson közölte azt is, hogy igyekeznek megtalálni a rakéta hasznos terhét, kideríteni a műszaki hiba okát.

Kiemelt kép: Illusztráció

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük