KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz és a magyarságához köti

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megválasztotta a parlament köztársasági elnöknek Sulyok Tamást. Előzőleg a képviselők elfogadták Novák Katalin lemondását. Az Alkotmánybíróság elnöke a kormánypártok jelöltje volt a posztra, az ellenzéki frakciók önállóan nem tudtak, közösen pedig nem állítottak jelöltet. Megválasztása után Sulyok Tamás esküt tett, hivatalát nyolc nap múlva foglalhatja el. Feladat- és hatásköreit addig Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Sulyok Tamás az Országgyűlésben arról beszélt, hogy köztársasági elnökként bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén.

 

A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, heten érvénytelenül voksoltak.

Sulyok Tamás ezzel Magyarország hetedik köztársasági elnöke lett.

Orbán Viktor miniszterelnök még napirend előtti felszólalásában mondott köszönetet Sulyok Tamásnak, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte, miután az úgynevezett kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin.

Az Országgyűlés az államfő távozásáról egyhangú szavazással döntött.

A DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd frakciója már ekkor kivonult a teremből, jelezve, hogy nem vesznek részt a titkos választási procedúrában. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után

Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Az új államfő ezt követően beszédében köszönetet mondott a szüleinek, hogy minden nehézség ellenére magyart és keresztényt faragtak belőle. Úgy fogalmazott:

nem volna sem elegáns, sem helyénvaló politikai beszéddel megnyilvánulnia, de ez a tilalom tökéletes egységben van az ő személyiségével.

„Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni” – hangsúlyozta Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz és a magyarságához köti.

„A magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető. Történeti alkotmányunk, a nemzet egységét megtestesítő Szent Koronánk csak az európai kontextusban nyerik el értelmüket. Az a közjogi szabadságharc, amelyet eleink a Habsburg Birodalmon belül folytattak, vagy az az egyenlőtlen vagy gigászi küzdelem, amit a magyarok a török megszállás ellen folytattak a keresztény Európa védelmében, csak ebben a tágabb, európai dimenzióban nyerik el értelmüket és céljaikat” – fejtette ki az új államfő.

Ez is érdekelheti:  A brüsszeli kerület polgármestere magyarázkodik a betiltott NatCon ügyében

Meggyőződése szerint az unióban elsősorban nem politikai, hanem jogi munkának kell folyni, és

nem léteznek a tagállamoktól független európai értékek.

„Szilárd álláspontom volt mindig, hogy a szuverenitás fogalmilag oszthatatlan, ezért az EU tagállamai, így hazánk sem szuverenitást, hanem hatásköröket ruháznak át az unióra, s mindezt nem öncélúan, hanem azért teszik, mert azok közös gyakorlása hatékonyabb, mintha azokat a tagállamok maguk gyakorolnák. Ugyanígy szilárd meggyőződésem, hogy jelenleg nincs egységes európai politikai nemzet, hanem kizárólag a tagállamok politikai nemzetei értelmezhetők államalkotó tényezőkként” – hangsúlyozta Sulyok Tamás.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Őt pedig – a parlament döntése alapján – a fideszes Lezsák Sándor alelnök helyettesíti ezen a poszton.

Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalosan március 5-től töltheti be az államfői tisztséget.

hirado.hu

Kiemelt kép: Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz–KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Sulyok Tamás szerint őt minden Magyarországhoz és a magyarságához köti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük