KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Stoffán György: Temesvár, 1989…

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a romániai forradalomnak vannak magyarországi hősei is. Sőt! Nem túlzás azt állítani, hogy a forradalom kitörésének útját is egyengették magyarországi hősök, akikről senki nem emlékezik meg. Igaz, ezt nem is várják el, hiszen amit akkor, és ennek a forradalomnak az érdekében tettek, azt önként vállalták.

Efféle önkéntes hősök voltak annak a Panoráma című műsornak a munkatársai, akik hozták-vitték a BETA – kazettákat, akik – és ez nem túlzás –, sokszor életük kockáztatásával tették lehetővé, hogy Tőkés László a magyar nyilvánosság előtt megszólalhasson, és ezekkel a megszólalásokkal valamelyest védetté váljon a ceausescui őrülettel szemben.

És volt még egy öreg hős, aki sokat megélt már addig, hiszen a forradalom után ünnepelte temesvári szolgálatának ötvenedik évfordulóját: Neumann Ernő rabbi. Az egykor tizenhét ezres temesvári zsidóság utolsó mohikánja, aki sokszor segítette a Panorámások munkáját. Hol a kamerával bicegett végig Temesvár utcáin, a református parókiáig, hol a kész kazettát vitte haza a parókiáról, ahol várták a kockázatos utazásra készülő magyarországi TV-s kollégák, akik meg sem álltak aztán a Szabadság-téri TV székházig.

Nos, e Panorámás Tőkés-interjúk zseniális szervezője és az önkéntes kollégák eligazítója a sokat próbált és szeretett televíziós példakép, Chrudinák Alajos volt. Szintén önkéntes kollégákkal végigkövethette a magyar televíziónéző a decemberi eseményeket Bukaresttől, Kolozsváron keresztül Szatmárnémetiig. A Kárpátok Géniuszának és feleségének nem egészen jogszerű tárgyalását és a kivégzésüket bemutató műsort is Chrudinák vezényelte le. Szakmai tudása és elkötelezettsége példakép lehetne minden, a média világában dolgozó kolléga számára. Lehetne… – mondom, ám sajnos nem az. Mert az emberi, megkérdőjelezhető tulajdonságok sokszor kihatnak mások emlékére, életművére, ahogyan Ali esetében is kihatottak. Hiszen arra sem volt adott lehetőséget közvetlen környezete, hogy halála után elbúcsúzzanak tőle egykori kollégái, munkatársai és tanítványai. És mindenki, aki szerette…

Ez is érdekelheti:  Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Ilyenkor, amikor az 1989-es Temesvárra, a romániai forradalom kitörésére és Tőkés püspök hősi magatartására emlékezünk, jó lenne egy szál gyertyával emlékezni mindazokra, akikről fent írtam. S, hogy ne kelljen külön-külön felkeresni vagy már csak felsorolni azokat, akik életüket kockázatták ebben a zavaros és veszélyes időszakban, elég lenne az anyaországi hős Chrudinák Alajos, és a temesvári hős, Neumann Ernő nevét – a többi, önkéntes, hétköznapi TV-s hős kolléga nevének összefoglalásaként megemlíteni. Azt hiszem, senkinek nem volna ez ellen kifogása…

Kiemelt kép: Joel Robine – Christophe Simon/AFP Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük