KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Soros embere nem vergődne az EU-s szabályokkal – máshogy venné el Magyarország szavazati jogát

Magyarország megkerülésével zárná ki hazánkat az Európai Unió döntéshozatalából a Soros-hálózat elemzője. Dalibor Rohac szerint időpocsékolás az uniós jogszabályok betartása, helyette olyan gyakorlati módszereket kellene a tagállamoknak kialakítaniuk, amelyek alkalmasak arra, hogy távol tartsák az uniós döntéshozataltól a „bajkeverőket”.

Felesleges időhúzásnak tartja a Soros-hálózat kutatója a hetes cikkely szerinti eljárást és mindazokat az uniós törekvéseket, amelyekkel törvényes keretek között meg lehetne fosztani Magyarországot és a „többi bajkeverőt” a szavazati jogától. Dalibor Rohac – aki már többször támadta Magyarországot – a Politicon megjelent írásában kifejti:

Európának nem azzal kellene foglalkoznia, hogy az uniós szerződések és jogszabályok szerint hogyan lehetne megbüntetni Magyarországot és elvenni Orbán Viktor szavazati jogát, hanem azzal, milyen gyakorlati eszközökkel lehet hazánkat – és a többi kelet-európai országot – megkerülve döntéseket hozni. A politika szerinte nem redukálható csak a szabályok betartására, annál sokkal összetettebb.

Az Amerikában élő szlovák elemző Európa kihívásait nem lehet a jelenlegi, „technokrata szemüvegen” keresztül megközelíteni,

az Európai Unió törvényeihez való cinikus alkalmazkodási kényszer helyett a tagállamoknak inkább élelmességre van szükségük, vagyis olyan gyakorlatokra, amelyekkel Orbán Viktor vétója ellenére is meg lehet valósítani az elképzeléseket.

A szerző példaként említette Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét. Kifejtette, a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy Magyarország szavazati jogának megvonása és egy Európai Bizottság ellen indított per meg tudja állítani Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – vagy más tagállamot – abban, hogy megakadályozza Ukrajna uniós csatlakozását. Ukrajna számára fontos üzenet volt a tárgyalások megkezdéséről szóló döntés, ugyanakkor „Orbán Viktornak még legalább 72-szer lehetősége lesz megvétózni Kijev uniós csatlakozását”.

A magyarellenes publicista arra is figyelmeztetett, a törvények betartása nem csak egyszerű technikai feladat, a politika ennél sokkal összetettebb: Szlovákia, vagy akár Románia biztosan nem szavazná meg Magyarország szavazati jogának elvételét, mert megalapozottan kellene attól tartaniuk, hogy hazánk után ők lennének a következők. 

Emellett arra is rámutatott, sokszor jogos az uniós intézményekkel szembeni kritika is. Példaként említette Lengyelországot, ahol az új kormány célja, hogy eltávolítsa a közmédiából és a bíróságokról az előző, jobboldali kormány embereit.

Ezek a személycserék politikailag motivált döntéseken alapulnak, ennek ellenére az európai intézmények érdeklődése csekély.

Rohac az ötletére példákat is hoz. Soros embere szerint nem kellene azzal húzni az időt, hogy a tagállamok újabb tárgyalásokon győzködjék Orbán Viktort arról, szavazza meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást. Helyette Brüsszel részvételével a többi 26 tagországnak ezt kormányközi szerződésekben is rögzítheti, ezzel kizárva Magyarországot a folyamatból.

Ez is érdekelheti:  Sivatagi forróság várható, de jégesővel csaphatnak le a zivatarok is

Hozzátette: az ehhez hasonló, a gyakorlatban működő döntéshozatallal lenne képes kezelni az Európai Unió a jövő kihívásait.

Mandiner

Kiemelt kép: YORICK JANSENS/BELGA MAG/Belga via AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “Soros embere nem vergődne az EU-s szabályokkal – máshogy venné el Magyarország szavazati jogát

  1. Ez a hülyegyerek megérdemelné, hogy rendesen kirabolják, azzal, hogy igaz, ez nem jogos, de nálam van a pisztoly.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük