KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Soltész: több mint kétszáz templom épült az elmúlt tíz évben Magyarországon és a Kárpát-medencében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több mint kétszáz templom épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta vidékein az elmúlt tíz évben – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új nyékládházi görögkatolikus templom szentelési ünnepségén szombaton.

Soltész Miklós a borsodi kisvárosban hangsúlyozta, a Görögkatolikus Metropóliához tartozó Miskolci Egyházmegyében az elmúlt évtizedben ez a harmadik új templom, emellett óvodákat újítottak fel vagy építettek, elvégezték húsz imaház rekonstrukcióját, illetve csecsemő- és szociális otthonok fenntartója ez a görögkatolikus közösség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétben Magyarországtól nyugatra, Nyugat- és Észak-Európában az ellenkező folyamat zajlik,

„templomokat zárnak be, kocsmákká, mulatókká alakítják át, sok esetben muszlim templomok, imaházak lesznek belőlük”.

Ennek a folyamatnak két iránya van – folytatta -, „egyrészt egyházaink Nyugat-Európában otthagyták azt az ezeréves hitet és a kétezer éves krisztusi tanítást, amit itt mi, Európa közepén megkaptunk, és beleolvadnak olyan ideológiákba, elfogadnak olyan üzeneteket, amelyek a társadalmat teljes mértékben felborítják”.

A másik, ami miatt mindez megtörténik, papjaink és egyházaink tisztelete kezd „kimúlni” azon a vidéken – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, ha hitünket a krisztusi tanítás szerint megtartjuk, illetve az egyház szolgálatával és segítségével adjuk át, akkor biztos, hogy ez nálunk nem fog megtörténni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új nyékládházi templom megépítéséhez az önkormányzat, az egyház és a kormányzat segítségére, illetve a hívek összefogására volt szükség.

„Példát mutattak, hogy ahol az emberek közös célért küzdenek, tesznek és egy hitben vannak, akkor meg tudják valósítani álmukat”

– fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, az új templom ennek az összetartozásnak a jelképe és kapuja is egyben.
A beruházással a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban és környékén lakó hívek több évtizedes kérése valósult meg a görögkatolikus hagyományokon alapuló, szakrális előírásoknak megfelelő istentiszteletre kialakított térrel.

Az ünnepi szentelési liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökei vezették. A beruházás megközelítően 90 millió forintba került.

 

Kiemelt kép: Salgótarján, 2022. október 28.
Résztvevők a Salgótarján város és környéke egyházi életének és egyházi intézményeinek fejlesztése elnevezésű projekt záróeseményén a salgótarjáni Szent József-templomban 2022. október 28-án. A Modern Városok Program és a Magyar Templomfelújítási Program részeként a megyeszékhelyen és környékén 19 település 28 helyszínén 30 katolikus egyházi létesítmény újult meg a kormány 3,4 milliárd forintot meghaladó támogatásából.
MTI/Komka Péter

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: