KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Seymour Hersh: Szükség van egy háborúra?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elkerülhetetlenül szakadék tátong aközött, amit egy elnök egy háborúról – még egy proxy-háborúról is – mond, és a valóság között. Ez ma is igaz, amikor Joe Biden az ukrajnai háború nyilvános támogatása mellett áll ki, és ez hat évtizeddel ezelőtt is igaz volt, amikor Jack Kennedy a dél-vietnámi háború mellett foglalt állást.

John F. Kennedy elnök és Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök Bécsben, 1961. / USA Országos Levéltár

1962 eleje kritikus időszak volt John F. Kennedy elnök számára. Miután a disznó-öbölbeli katasztrófa három hónappal a hivatali ideje kezdete után beárnyékolta imázsát és vezetői képességeit, úgy döntött, hogy ki kell állnia Dél-Vietnámban, és ott kell szembeszállnia a kommunizmus terjedésével. Az elnök 1961 hátralévő részét azzal töltötte, hogy titokban lombtalanította a vietnámi vidéket, növelte a bombázásokat és az amerikai csapatok létszámát Dél-Vietnamban. A nemzetközi kommunizmus elleni harc megkezdődött. Ellenfele Nyikita Hruscsov szovjet vezető volt, aki 1961. június 4-én egy csúcstalálkozón lehengerelte a fiatal elnököt tudásával, keménységével és azzal, hogy nem tisztelte Kennedy kubai botladozását. „Szóval csak úgy kiverte belőlem a szuszt” – mondta később az elnök James Restonnak, a New York Times rovatvezetőjének.

Ennek ellenére Amerika el volt ragadtatva Jack és Jackie (a Kennedy házaspár – szerk.) csillogásától és a Fehér Házon belül zajló életüktől, a partiktól és társasági eseményektől, amelyeken a zene, a művészetek és az akadémia világának legjobbjait vonultatta fel Amerika. Így történt, hogy David Herbert Donaldot, korának legjelentősebb Lincoln-kutatóját felkérték, hogy tartson zártkörű tájékoztatót a Fehér Házban. A kis csoport, amelyhez szólt – nem volt több húsznál -, az elnök régi barátait és kormányának néhány kulcsfontosságú tagját foglalta magában. Donald nagyon örült, az elnöknek és feleségének a vendége lesz.

Donald, aki abban az évben Pulitzer-díjat nyert a polgárháborúról szóló munkájáért, néhány héttel később hosszú, tartalmas levelet írt egy régi barátjának arról a Fehér Házban töltött éjszakáról. A találkozóról a kilencvenes években szereztem tudomást, amikor egy, a Kennedy-kormányzatról szóló könyvet kutattam. Donald akkor elküldte nekem a levél egy másolatát, de felhívta rá a figyelmem, hogy nagyon keveset idézzek belőle a könyvemben. Tiszteletben tartottam a kérését. Donald 2009-ben halt meg, miután évtizedekig tanított amerikai történelmet a Harvard Egyetemen, én szeretném hinni, hogy jóvá hagyná, ha most hosszabban idézném…

Írta: Seymour Hersh 2023. 03. 01.

Eredeti cím: DOES IT TAKE A WAR?

Fordította:
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: