KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Segítsen Ön is, írja alá a Székely Nemzeti Tanács európai uniós aláírásgyűjtő kezdeményezését!

Az irdala.hu portál kezdeményezését támogatva, mi is felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy aki még nem tette, pár mozdulattal segítheti székely testvéreink nemzeti önrendelkezési törekvéseit.

Még nem késő, mindenki támogatására számítunk!

Hogyan teheti meg?

A lehető legegyszerűbben, kattintson ide:

A kezdeményezésről részletesebben az irdala.hu oldalon lehet tájékozódni, ahol szintén megtehető az aláírás.

Európai eszközökkel a nemzeti régiók jogaiért

A Székely Nemzeti Tanács már megalakulásakor leszögezett két fontos dolgot:

1. Egyetlen célja Székelyföld autonómiájának a kivívása.

2. E cél megvalósításáért kizárólag a jog és a demokrácia eszközeivel fog élni.

Az első perctől világos volt, hogy a cél eléréséhez szükség lesz a külpolitika eszközeire is, élnünk kell a nemzetközi szerződések és szervezetek adta lehetőségekkel is. Már 2008 elején határozat született arra nézve, hogy a Székely Nemzeti Tanács Kezdeményez egy uniós szintű szabályozást az Európai Unióban élő, szülőföldjükön őshonos, számbeli kisebbségben élő népek és népcsoportok jogaira vonatkozóan, különös tekintettel az önrendelkezés jogára. Ez a határozat kimondta: “Ennek a szabályozásnak az Európa Tanács 1201/1993, 1334/2003, 1811/2007 számú ajánlásaira, a Regionális Autonómia Európai Chartájára, az Európa Parlament uniós állampolgárságra vonatkozó 1991. november 21.-én elfogadott határozatára kell épülnie, és nemzetközi standardként kell kezelnie mindazoknak az egyéni és kollektív jogoknak az elismerését, amelyeket az Európai Unió tagállamai eddig általánosan elfogadtak.”

A Lisszaboni Szerződés megkötése után természetes volt számunkra, hogy amint arra a konkrét lehetőség megnyílik, élni fogunk a polgári kezdeményezés lehetőségével, megtalálván ehhez a partnereket Európa-szerte. Ebből a célból született a tanács 2011. júniusi ülésén az a két határozat, amelyek közül egyik feltérképezi a potenciális szövetséges nemzeti régiókat, kimondva, a kezdeményezés alapelvét: Európai népei egyenlőek, a másik pedig túl azon, hogy kimondja: a Székely Nemzeti Tanács élni kíván az Uniós polgári kezdeményezés lehetőségével, rögzíti azt is, hogy konkrétan mi a kezdeményezés tárgya.

Ezt a témát részletezi az a két tanulmány is, amely itt és itt olvasható.

Tudatában vagyunk annak, hogy az európai nemzeti régiók összlakossága bár igen jelentős, ennek ellenére nem lesz könnyű összegyűjteni az egy millió aláírást. Számos önkéntes munkájára lesz szükség ehhez.

Ha ön egyetért céljainkkal, ha úgy érzi, hogy szűkebb hazája, de egész Európa érdeke is, hogy nemzeti sajátosságokat őrző régiói megerősödjenek, jogköreik bővüljenek, több önállósággal rendelkezzenek, hogy meg tudják őrizni történelmi hagyományaikat és mindeközben ne szenvedjenek gazdasági hátrányokat, és szerepet szeretne vállalni az aláírások összegyűjtésben, kérjük, töltse ki ezt a rövid adatlapot.

Munkatársaink majd meg fogják keresni és tájékoztatni fogják a tennivalókról.

Segítségét előre is köszönjük.

Marosvásárhely, 2012. IV. 21.
A Székely Nemzeti Tanács nevében:
Izsák Balázs

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

5 thoughts on “Segítsen Ön is, írja alá a Székely Nemzeti Tanács európai uniós aláírásgyűjtő kezdeményezését!

 1. Én nem kértem őket hogy a diktátorra szavazzanak. Autonómiát, utána meg jönnének a diktaturhába? Normálisak pont most?

  1. Kedves Jimi!

   Az Ön hozzászólása maga a sötétség. Csak sajnálni tudom ezért. Ilyen gondolkodásmód miatt lett érvénytelen a 2004-es kettősállampolgárságról szóló népszavazás. Akkor is a kommunistákból átvedlett szélsőséges liberalisták miatt, és most is az Ön hozzászólásában szintén a szélsőliberálisok szájnyílásából felhangzó diktátorozás ugyanerre utal.

   Ember! Térjen észre!

   1. Sajnálom én most ilyen állásponton vagyok. 10, 20 éve aláírtam volna most a helyzet ami azóta kialakult más fénybe mutatja a problémát. A tényeket nézem nem az érzelmeket, nem tudok elfogult lenni, mert saját magam csapnám be és teljesen felesleges érzelmeket táplálni akármelyik politikának nem nevezhető személyes érdekeken alapuló irányzat, törekvés iránt. A politika nem lehet ÉN központú, de a szavazatomat ÉN adom le, az én érdekeim szerint, és nem 1kg krumpli meg dedikált tojás, zsarolás a motivációm. Stb….

 2. Aláírtam és természetesen a magam módján,lehetőségemmel támogatom . Béke legyen velünk !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük