KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Sárban ragadtak az ukránok a Challenger 2 harckocsival a brit sajtónak tartott bemutatón

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán katonai személyzet egy brit bulvárlapnak tartott bemutatója során az Egyesült Királyság által adományozott Challenger 2 harckocsival a sárban ragadt – jelentette az egyik bulvár lap.

Az incidens egy meg nem nevezett helyszínen tartott gyakorlat során történt, amely a The Sun szerint “közel van a frontvonalhoz”, és az orosz légicsapásokból származó füstfelhők látótávolságában volt.

Az újság ukrán részről dicsérő szavakat közölt a harckocsi lövegéről, de megjegyezte, hogy a konfliktus nem adott lehetőséget a brit haditechnikai eszközöknek arra, hogy megmutassák előnyüket egy klasszikus harckocsi-páncélos csatában. Az ukránok a páncélosokat arra használták, hogy nagy távolságból bunkereket találjanak el, és hogy időnként megfélemlítő támadást intézzenek az orosz lövészárkok ellen. Ezek a manőverek azonban blöffnek bizonyultak, mert a harckocsik “nem rendelkeztek a gyalogság támadásához megfelelő típusú lőszerrel” – jegyezte meg a Sun.

Bár a brit harckocsik sok tekintetben felülmúlják a szovjet gyártmányú T-80-asokat, az ukrán legénység elmondta a lapnak, hogy mintegy 20 tonnával többet nyomnak, és 30%-kal alacsonyabb a teljesítmény/tömeg arányuk. Ez korlátozza a manőverezőképességüket.

A sárral történt incidens megerősíteni látszott, hogy a harckocsi súlya problémát jelent – írja a The Sun.

Egy tapasztalt századparancsnok “megdorgálta az újonc legénységet, amiért túl lassan haladtak át a mocsáron”.

A lap szerint csapata akkoriban a toronyban utazott, és az ukránok attól féltek, hogy kirúghatják őket. A vezető “kiképzési gyakorlattá változtatta a balesetet” azzal, hogy egy második harckocsit hívott, hogy kihúzza az elsőt a mocsárból.

Ez is érdekelheti:  Eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek

Az újság által megosztott képeken látszott, hogy a jármű elég mély sárban ragadt.

A német gyártmányú Leopard 2 harckocsik, amelyek hasonló súlyúak, az interneten megosztott képek szerint korábban már elakadtak az ukrán sárban.

Az ukránok szerint a Challenger 2-esek nemcsak elakadtak, hanem össze is törtek. Az Egyesült Királyság által adományozott 14 harckocsiból öt nem működőképes, mert a pótalkatrészek hónapokig késnek, és Kijevnek nincsenek képzett szerelői a karbantartásukhoz. A harcban megrongálódott harckocsikat is figyelembe véve a századnak csak a fele maradt harcképes.

A The Sun értesülése szerint a frontvonalon is embererőhiány van, ami azt jelenti, hogy a kiképzett harckocsi-legénység kénytelen lövészárkokat ásni. Ennek ellenére az ukránok hálájukat fejezték ki a brit kormánynak az adományokért, és arra kérték az országot, hogy “küldjön még többet”.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük