KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin: Ukrajna népirtást folytatott a Donbászban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kijev 2014 és 2022 között Donbasszban végrehajtott akcióinak a sorozata nem volt más, mint „népirtás” – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Maidan utáni ukrajnai puccsot végrehajtó hatóságok eltökéltek voltak abban, hogy „fizikailag” megszabaduljanak mindenkitől, aki támogatja a Moszkvával való jó kapcsolatok kialakítását – tette hozzá.

Oroszország 2022 februárjában indított katonai műveletének egyik fő okaként éppen azt jelölte meg, hogy meg kell védeni a donbásziakat Kijev folyamatos elnyomásával szemben. A 2014-es Majdan-puccsot követően két, többségében orosz ajkú lakossággal rendelkező egykori ukrán terület kikiáltotta függetlenségét a kijevi hatalomtól, és létrehozták a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságot. A puccs utáni ukrán kormány válaszul „terrorellenes” hadműveletet indított a két donbásszi köztársaság ellen, ami elhúzódó konfliktust váltott ki, mely azóta is tart.

Oroszország kezdetben a később meghiúsult minszki megállapodásokkal próbálta megoldani a kérdést, amelyek a két köztársaság számára különleges autonóm státuszt biztosítottak volna Ukrajnán belül. Moszkva többször is azzal vádolta Kijevet, hogy nem hajtja végre a megállapodásokban foglaltakat. 2022-ben Angela Merkel volt német kancellár elismerte, hogy az Oroszország, Németország és Franciaország által 2015-ben közvetített megállapodások csupán stratégiai trükkök voltak, amelyek célja az volt, hogy időt nyerjenek Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktusra való felkészülésre.

„Minden, ami ott történt… népirtás volt”

– jelentette ki Putyin pénteken, utalva a Donbasszban 2014 és 2022 között zajló eseményekre.

„Ezt nem lehet másként nevezni”

– mondta, hozzátéve, hogy „kiirtották” az embereket. Utalt arra is, hogy a kijevi erők a minszki megállapodások aláírása után is folytatták a harcot a donbásszi milíciákkal.

Az elnök szerint Oroszország

„geopolitikai ellenfelei megértették, hogy nem tudják csak úgy felforgatni Ukrajnát az orosz ajkú lakossággal együtt délkeleten”.

A 2014-es puccs megnyitotta az utat „mindazok fizikai megsemmisítése előtt, akik hajlandóak voltak normális kapcsolatokat kialakítani Oroszországgal” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy „világossá vált, hogy nem engedik, hogy normális kapcsolatokat építsünk ki a szomszédunkkal”.

Ukrajnát „oroszellenes” állammá változtatták – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy ezek a fejlemények nem hagytak Moszkvának más választást, mint a katonai művelet megindítását.

Ez is érdekelheti:  The Hill: Ukrajna már nem nyerhet

Putyin többször is „népirtásnak” nevezte Ukrajna donbásszi politikáját 2022 júniusában. Néhány hónappal az Ukrajnával való konfliktus kezdete után azt mondta, hogy

„a kijevi rezsim cselekedeteire nem lehet más definíciót találni, mint „emberiség elleni bűncselekmény””.

2022 februárjában, alig néhány nappal az orosz hadjárat kezdete előtt a nemzet nyomozóbizottsága arról számolt be, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 2600 civilt öltekek meg a donbászi konfliktusban. Ugyanebben az időszakban több mint 5500 civil sérült meg – tette hozzá.

Egy 2022 januárjában közzétett ENSZ-jelentés a donbásszi konfliktushoz kapcsolódó halálesetek számát akkor több mint 14 ezerre tette. Közülük legalább 3400-an civilek voltak, köztük több mint 150 gyermek.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Egy civil holtan fekszik Donyeck egyik utcáján az ukrán hadsereg 2024. január 21-i ágyúzása után. © Sputnik / Viktorija Velenszkaja

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük