KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin: A Nyugat „cinkelt lapokkal” játszik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország legfőbb törvényhozó testületéhez, a Szövetségi Gyűléshez intézett kulcsfontosságú éves programbeszédet.

A Kreml a beszéd előtt közölte, hogy az elnök várhatóan átfogó értékelést ad majd az Ukrajnában zajló katonai hadjáratról, valamint kommentálja a globális helyzetet. Emellett Oroszország közeljövőre vonatkozó kül- és belpolitikai céljait is meg fogja fogalmazni.

Az orosz alkotmány szerint az ország elnökének minden évben beszédet kell mondania a parlamentben. Korábban rendszeresen decemberben tartották ezeket az eseményeket. A 2022-es beszédet a Moszkva és Kijev közötti folyamatos katonai konfliktus miatt elhalasztották.

Putyin akkor az esemény elhalasztásának okaként a fejlemények gyors változását jelölte meg, amelyek jelentősen megnehezítették a helyzet alapos értékelését. A beszédet most az ukrajnai orosz katonai művelet kezdetének egyéves évfordulója előtt tartják meg.


A donbászi civilek szenvedtek az ukrán támadásoktól, miközben Kijev támogatói úgy tettek, mintha békésen akarnák megoldani a konfliktust – mondta az orosz elnök a Szövetségi Gyűléshez intézett éves beszédében.

A nyugati országok „cinkelt lapokkal játszott”, és diplomáciai erőfeszítéseket színlelt a donbászi konfliktus lezárására, miközben Kijev a donbaszi lakosságot támadta- mondta kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az elnök az Oroszország legfőbb törvényhozó testületéhez, a Szövetségi Gyűléshez intézett éves beszédében megjegyezte, hogy a nyugati országok elismerték, hogy a 2014-2015-ös minszki megállapodások – amelyek a donyecki és a luganszki népköztársaságoknak különleges státus biztosításával akarták kikövezni az utat a békéhez Ukrajnában -, nem voltak többek „diplomáciai látványosságnál, blöffnél”.

„Szinte büszkék rá, és élvezik az alattomosságukat… Egész idő alatt, amíg Donbassz égett és vér folyt, Oroszország őszintén kereste… a békés megoldást, ők az emberek életével játszottak. Ahogy bizonyos körökben mondani szokták, egy cinkelt kártyákkal játszottak”

– jelentette ki Putyin.

Az orosz vezető azzal vádolta a Nyugatot, hogy a jugoszláviai, iraki, líbiai és szíriai hadjáratok során a „csalás ezen aljas módszerét” alkalmazta. „Soha nem tudják magukróllemosni ezt a szégyent” – állította Putyin, hozzátéve, hogy a nyugati nemzetek egykori gyarmatosító hatalmakként úgy hiszik, hogy bármit megúszhatnak.

Tavaly decemberben Angela Merkel volt német kancellár elismerte, hogy a minszki megállapodások ” arra voltak jók, hogy időt adjanak Ukrajnának”, hogy hadserege megerősödhessen. Merkel ezzel megismételte Pjotr Porosenko volt ukrán elnök korábbi beismerését. A kinyilatkoztatást Francois Hollande volt francia elnök is megerősítette.

Oroszország arra hivatkozott, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amikor 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába. Tavaly ősszel a két köztársaság, valamint Herszon és a Zaporozsjei régió is elsöprő többséggel döntött nyilvános népszavazáson az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

 

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában éves beszédét tartja a szövetségi közgyűlés előtt, amelyben az Állami Duma képviselői, a Föderációs Tanács tagjai, a regionális kormányzók és más tisztviselők is részt vesznek. / printscreen

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: