KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Provokáció? – Nem tarthat beszédet Orbán Viktor az Európai Parlament első plenáris ülésein

A Mandiner számol be az Euronews hírei alapján arról, hogy rejtélyes okokból nem került fel Orbán Viktor programbeszéde az Európai Parlament napirendjére. Mint írják, egyelőre nem tudni, hogy burkolt nyomásgyakorlás vagy csupán figyelmetlenség áll a dolog mögött, mindenesetre megint sikerült felrúgni egy régi uniós hagyományt.

Az Euronews információi szerint, állítólag az elnökség „nem talált helyet” számára a napirendben.

Hagyományosan az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke fel szokott szólalni az Európai Parlamentben, és bemutatja az elnökség hat hónapjára tervezett programját. Ekkor a képviselők kérdéseket is feltehetnek a kormányfőnek.

Az Euronews értesülései szerint Orbán Viktor jelezte az uniós törvényhozásnak, hogy július 16-án vagy 17-én meg tudna jelenni a plenáris ülésen, hogy ismertesse a magyar elnökség programját, amelynek mottója a „Tegyük újra naggyá Európát”. Az Elnökök Értekezlete azonban közölte, hogy az adott napokon nincs hely ennek a napirendi pontnak.

Egyelőre keresik a felelőst

Az Európai Parlamentet jelenleg rendkívül lekötik folyó ügyei, és az Európai Tanácsot hibáztatják, amiért hagyta, hogy az alakulóülések napirendjét összeállító testület figyelmen kívül hagyja az elnökségi hagyományokat.

A lap első forrása elmondta, hogy öt évvel ezelőtt a finn elnökséget sikerült beilleszteni a nyári plenáris ülésre, mivel a választásokat májusban tartották, és így két plenáris ülés is volt a nyár előtt.

A forrás hozzátette, hogy az új parlamentnek elnököt és tizennégy alelnököt kell választania, ami miatt a keddet és a szerdát szabaddá kellett tenni. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének megerősítő szavazására tartják fenn. Bár a péntek elméletileg rendelkezésre áll, Orbán Viktor állítólag már jelezte, hogy a pénteki nap számára nem alkalmas. Ezt egy szóvivő is megerősítette.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy burkolt nyomásgyakorlás vagy csupán figyelmetlenség áll a dolog mögött, mindenesetre megint sikerült felrúgni egy régi uniós hagyományt.

Ez is érdekelheti:  Újabb fenyegetés Donald Trumpnak

Mandiner

 

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök / Fotó: MTI

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük