KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: rettegnek Brüsszelben Trump visszatérésétől

Félelmet kelt Brüsszel szívében Donald Trump visszatérése – írta meg keddi cikkében a Politico. Mint a lap fogalmaz: a republikánusok éllovasának újraválasztása esetén átfogó importvámok kivetésétől tartanak, amint az EU tárgyalói máris kiakadtak. 

„Mindenkinek az jár a fejében: mi van, ha a választások rossz irányba mennek?” – idéz a brüsszeli lap egy uniós kereskedelmi diplomatát, aki neve elhallgatását kérte, majd egy ügyvédet, aki vállalati ügyfeleknek ad tanácsot európai kereskedelmi ügyekben. Utóbbi a Politico szerint úgy fogalmazott:

az EU tisztviselői és üzleti vezetői „megijedtek” Trump visszatérésének gondolatától.

Miért félnek Brüsszelben Trumptól?

Mint a lap rámutat: Brüsszel és Washington többek között a kritikus ásványi anyagokról szóló egyezményről is tárgyal. Ha a megállapodás létrejönne, az lehetővé tenné, hogy az EU bányászati ​​és vegyipari vállalatai amerikai akkumulátorgyártóknak adják el termékeiket anélkül, hogy fennállna annak kockázata, hogy amerikaiak csökkentenék elektromos járművek adójóváírásait az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvényében. „Az előttünk álló hónapok nagyon fontosak lesznek az EU-USA kapcsolatok szempontjából” – nyilatozott a lapnak Luisa Santos, a BusinessEurope ipari lobbiszervezet munkatársa.

A Politico cikkében ugyanakkor arra is kitér:

nem minden kereskedelmi szakértő „temeti” a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok esélyeit Trump – vagy egy másik republikánus jelölt – elnöksége esetén.

A Politico azt írja: egyes szakértők szerint Washington Biden vezetése alatt is kemény álláspontot képviselt a kereskedelemben, és a WTO (a Világkereskedelmi szervezet) szerepét játszotta a viták elbírálásakor. Vagyis „a hangnem és a légkör változna, de lényegében a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok aligha különböznek majd egymástól Biden vagy Trump elnöksége alatt” – idézte a lap David Kleimannt, a brüsszeli székhelyű Bruegel agytröszt vendégmunkatársát.

Mandiner

Kiemelt képen: Donald Trump / printscreen source CNN video

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük