KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Heil Ukrajna”: Biden mellett áll ki a 2024-es választásokon a „Blood Tribe” nevű náci szervezet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy szélsőséges, fehér fajgyűlölő csoport vezetője azt nyilatkozta az amerikai médiának, hogy azért támogatja Joe Biden jelenlegi amerikai elnököt, Donald Trumppal szemben, mert „rakétákat küld Ukrajnába”. Az amerikai rendőrség szerint a csoport csak keresi a lehetőséget arra, hogy a figyelem központjába kerüljön.

Christopher Pohlhaus volt amerikai tengerészgyalogos, aki az interneten „A kalapács” néven emlegeti magát, szombaton Orlando környékén vezette a „Blood Tribe” több tucatnyi tagjának felvonulását. A vörös és fekete ruhába öltözött és horogkeresztes transzparenseket lengető Pohlhaus csapata náci tisztelgést mutatott be az áthaladó forgalomnak, és azt kiabálta, hogy „Heil Hitler”.

A gyülekezés felkeltette a helyi média figyelmét, Brendan Gutenschwager újságíró megállt, hogy interjút készítsen Pohlhausszal. Annak ellenére, hogy Joe Biden elnök a fehér felsőbbrendűséget „a hazánkat fenyegető leghalálosabb terrorista fenyegetésnek” nevezte, Pohlhaus támogatásáról biztosította a demokrata elnököt.

„A szavazatom haszontalan” – kezdte, majd kijelentette: „Szerintem Biden jobb, mint Trump, hiszen rakétákat küld Ukrajnába. Heil Ukrajna! Heil Azov!”

A „Heil Azov” kifejezéssel Pohlhaus az ukrán Azov-ezredre utalt, egy neonáci milíciára, amelyet 2014-ben hivatalosan az ukrán nemzeti gárdába integráltak, és amelyet az orosz erők tavaly Mariupol ostromakor megsemmisítettek. Az ezred náci szimbólumokkal – köztük a wolfsangel (farkaskampó) rúnával és a Sonnenrad’, vagyis a ‘Fekete Nap’ felirattal – díszített egyenruhában harcol. Két szóvivője 2015-ben azt mondta, hogy az ezred tagjainak akár a fele is náci.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maga is „hősöknek” nevezte az Azov-ezredet.

A videón Pohlhaus mögött Kent „Boneface” McClellan, egy floridai náci állt, aki az Azov-ezredben és más szélsőséges milíciákban harcolt Ukrajnában. Egy tavalyi interjúban McClellan elismerte, hogy részt vett a Donbassz régióban elkövetett atrocitásokban, és azt állította, hogy a CIA segített neki csatlakozni az ezredhez.

Számos jobboldali online kommentátor „szövetségesnek” kiáltotta ki Pohlhaus-t. A szervezet 2021 óta aktív, és az év során több jobboldali tüntetésen is felbukkant, például márciusban náci tisztelgést mutatott be egy ohiói „Drag Queen Story Hour” rendezvényen. Az LMBTQ-rendezvény ellen tüntető konzervatívok szerint a neonácik azért jelentek meg, hogy bemocskolják az imázsukat.

A Maine Wire beszámolója alapján, Pohlhaus társtulajdonos egy ingatlanban az államban Fred Ramey-vel, egy korábbi demokrata párti aktivistával, aki a jelenlegi közlekedési miniszter, Pete Buttigieg mellett kampányolt, amikor az 2020-ban az elnökválasztáson indult. Pohlhaus ellen 2012-ben indoklás nélkül ejtették az ellene felhozott szövetségi kábítószer-vádakat, míg Ramey bűnügyi nyilvántartását a 2000-es évek elején törölték.

A helyi bűnüldöző szervek a Blood Tribe-t feltűnést keltő bajkeverőnek tartják. „Tudjuk, hogy ezek a csoportok azért demonstrálnak kiemelt területeken, hogy antiszemita szimbólumokkal és szidalmakkal izgassák és hergeljék az embereket” – áll az Orange megyei seriff hivatalának közleményében. „Kifejezetten a média figyelmét keresik”.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Christopher Pohlhaus egy neonáci megmozduláson a floridai Orlandóban, 2023. szeptember 2-án © Getty images / Stephanie Keith

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: