KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Biden „titokban” engedélyezte Ukrajnának, hogy mélységi csapásokat indítson Oroszország ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Kijevnek arra, hogy amerikai fegyverekkel célpontokat támadjon Oroszországnak az ukrajnai Harkovi területtel határos részén – közölte egy amerikai tisztviselő csütörtökön a Politico című lapnak, amit a Fehér Ház később, több médiumnak küldött írásbeli nyilatkozatában megerősített.

„Az elnök nemrég utasította a munkatársait, hogy engedélyezzék Ukrajnának, hogy használhassa az amerikai fegyvereket, hogy Ukrajna válaszcsapást mérhessen az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erőkre Harkovban” – mondta a tisztségviselő.

A Politico szerint ezt a döntést „titokban” közölték Kijevvel röviddel a hivatalos megerősítés előtt.

A gyakorlatban Biden utasítása lehetővé teszi, hogy az ukrán erők nagy hatótávolságú amerikai fegyverekkel – de nem az április eleje óta csendben Kijevbe szállított ATACMS rakétákkal – támadhassák a Harkovi területtel határos orosz terület egy sávját, ahol Oroszország nemrég tucatnyi várost és falut foglalt el.

Ukrajna korábban ezeket a városokat és falvakat arra használta, hogy tüzérségi, drón- és rakétacsapásokat mérjen ugyanarra az orosz területre, amelyre Biden utasítása vonatkozik. Oroszországnak a Harkovi területre való benyomulása azonban arra kényszerítette az ukrán hadsereget, hogy elhagyja ezeket az állomáshelyeket, biztosítva ezzel, hogy többé ne csaphasson le polgári célpontokra Belgorodban és más, a határhoz közeli orosz településeken.

A Politico-nak nyilatkozó amerikai tisztviselő azt állította, hogy Biden döntése „nem változtatta meg” az Egyesült Államoknak az orosz terület mélyén végrehajtott csapásokra vonatkozó tilalmát. Biden az elmúlt hetekben nyomás alá került, hogy engedélyezze Ukrajnának az amerikai fegyverek korlátlan használatát Oroszország ellen, de – legalábbis nyilvánosan – továbbra sem hajlandó erre engedélyt adni.

Ez a nyílt elutasítás ellentéteket okozott a Biden-kormányzaton belül, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között. Antony Blinken amerikai külügyminiszter és a Pentagon magas rangú tisztviselői egyaránt azt szeretnék, ha Biden jóváhagyná a New York Times és a Politico szerint az Oroszország elleni nagy hatótávolságú csapásokat, miközben több NATO-ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország és Németország már engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy fegyvereiket saját belátása szerint használhassa.

Ez is érdekelheti:  Meghalt Noam Chomsky

Kijevben Biden elutasítása állítólag felbőszítette Vlagyimir Zelenszkijt és magas rangú tisztviselőit, akik közül néhányan a héten azt mondták a Washington Postnak, hogy vissza tudták volna tartani Oroszország harkovi offenzíváját, ha engedélyt kaptak volna az orosz felszerelések és csapatalakulatok elleni, határokon áthatoló csapások végrehajtására.

Moszkva elutasította az ilyen csapásokról szóló vitát a nyugati fővárosokban. „Amerikai fegyvereket már most is használnak különböző, a harci zónán kívüli célpontok ellen” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten újságíróknak. „Abból indulunk ki, hogy az amerikai és más nyugati fegyverek Oroszország területén lévő célpontokat, elsősorban polgári infrastruktúrát és lakóövezeteket támadnak”.

Egy nappal Lavrov felszólalása előtt az ukrán erők ATACMS rakétákkal két civilt öltek meg egy Krím-félszigeten végrehajtott csapás során. Az Egyesült Államok nem tekinti a Krímet orosz területnek, ezért nem tiltja meg Ukrajnának, hogy ott ilyen csapásokat hajtson végre.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: amerikai és a román erők HIMARS rakétákat lőttek ki a NATO hadgyakorlatán a romániai Konstancában, 2023. február 9. © Getty images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Politico: Biden „titokban” engedélyezte Ukrajnának, hogy mélységi csapásokat indítson Oroszország ellen

  1. A háború első hetében el kellett volna pusztítani egy bunkerromboló taktikai nukleáris töltettel a Farokzongorista patkányfészkét,
    egy másikkal pedig a hohol hadsereg főhadiszállását.
    Már régen csend és béke honolna az országban és a nato idióta tintanyalói is okultak volna abból hogy mivel jár Oroszország ismételt provokálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük