KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Az Egyesült Államoknak nincsenek nagy hatótávolságú rakétái Ukrajna számára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Kijevbe irányuló többszöri fegyverszállítások máris csökkentették az amerikai fegyverarzenált

Az Egyesült Államok nem fogja Ukrajnának leszállítani a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS), mivel aggódik, hogy nem marad elég mennyiség a saját részére – nyilatkozták amerikai tisztviselők a Politico-nak. Kijev továbbra is nagyobb hatótávolságú rakétákat és más nehézfegyvereket követel, annak ellenére, hogy a Fehér Ház már 30 milliárd dolláros katonai segélyt nyújtott.

Az ukrán tisztviselők egy nemrégiben, az amerikai fővárosban tartott találkozón értesültek arról, hogy Washington nem tud felajánlani ATACMS rakétákat, a Pentagon pedig arra a következtetésre jutott, hogy ezeknek a fegyvereknek a szállítása

„csökkentené Amerika készleteit és ártanának az amerikai hadsereg hadi képességeinek”

– jelentette hétfőn a hírportál.

„Minden csomag esetében mindig figyelembe vesszük a felkészültségünket és a saját készleteinket, miközben biztosítjuk Ukrajnának azt, amire szüksége van a harctéren. Vannak más módok is arra, hogy Ukrajnának megadjuk azokat a képességeket, amelyekre szüksége van a célpontok megsemmisítéséhez”

– mondta egy magas rangú, neve elhallgatását kérő katonai tisztviselő.

Bár nem világos, hogy hány ATACMS maradt az amerikai készletekben, a fegyvergyártó Lockheed Martin az elmúlt 20 évben mindössze kb. 4000 darabot gyártott különböző típusokból, amelyekből körülbelül 600-at az amerikai erők a Perzsa-öbölháború és az iraki háború során használtak fel. Ezeknek a rakétáknak egy részét a szövetségeseknek is eladták, többek között Bahreinnek, Görögországnak, Lengyelországnak, Katarnak, Romániának, Dél-Koreának és Törökországnak.

Mivel Kijev nem tudja közvetlenül az Egyesült Államoktól beszerezni a fegyvert, azt mérlegeli, hogy felkérje-e a szövetséges országok valamelyikét, hogy helyette az ATACMS-t biztosítsa, amit Washingtonnak viszont jóvá kell hagynia.

Az Ukrajnának történő fegyverszállítások az elmúlt évben megterhelték az amerikai készleteket, a Javelin és Stinger rakétákból már tavaly márciusban hiány mutatkozott, alig néhány héttel az Oroszországgal való konfliktus kirobbanása után. Február 3-ig Washington legalább 1600 Stinger-rendszert és több mint 8000 Javelint küldött Kijevnek, továbbá rengeteg más fegyvert is, köztük drónokat, aknavetőket, M777-eseket, páncélozott harcjárműveket és több tucat HIMARS sorozatvetőket.

Az amerikai tisztviselők a fegyverkészletek zsugorodásával kapcsolatos aggodalmak mellett attól is tartanak, hogy az ukrán erők az ATACMS-eket „mélyen orosz területen belüli támadásokra” használnák, tekintettel a 190 mérföldes hatótávolságukra

– írja a Politico.

Bár a Fehér Ház egyre nehezebb fegyvereket hagyott jóvá Kijev számára – köztük az M1 Abrams harckocsikat -, úgy véli, hogy az orosz földön végrehajtott csapások a Kreml számára a „vörös vonal” átlépését jelenti.

A NATO felszólította a tagállamokat, hogy „fokozzák a fegyver- és lőszergyártást”, hogy lépést tartsanak Kijev igényeivel. A szövetség vezetője, Jens Stoltenberg pedig hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az ukrán hadsereg „óriási mennyiségű” hadianyagot (lőszert) fogyaszt. A Reuters által megszerzett NATO-értékelés szerint a konfliktusnak köszönhetően a szövetség arzenálja jelentősen megfogyatkozott. Egy tisztviselő azt mondta a hírügynökségnek, hogy

„ha Európa Oroszország ellen harcolna, néhány országnak napok alatt elfogyna a lőszere”.

Moszkva többször is sürgette az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállítások leállítását, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat anélkül, hogy a konfliktus kimenetelén változtatnának. A Kreml arra is figyelmeztetett, hogy a fegyverszállítások az eszkaláció nagyobb kockázatát jelentik, különösen akkor, ha a nyugati fegyvereket orosz városok elleni támadásra vagy orosz területek elfoglalásának kísérletére használják.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: US ARMY / Jason Cutshaw

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: