KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: a nyugati országok már tárgyalnak a vadászgépek átadásáról Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nyugati országok belső megbeszéléseket folytatnak arról, hogy esetleg vadászgépeket szállítanának Ukrajnának, de sokan attól tartanak, hogy egy ilyen döntés a konfliktus eszkalációjához vezethet. Mint a Politico című lap csütörtökön közölte, több nyugati diplomata és katonai körök képviselői szerint Ukrajna és a balti országok támogatják ezt az elképzelést.

“A következő természetes lépés a vadászgépek lennének” – mondta egy észak-európai ország diplomatája.

Washington a maga részéről közölte Kijevvel, hogy a repülőgépek szállítása “egyelőre nem járható” – mondta a fent idézett diplomata, de hozzátette: “Van ott egy piros vonal – de tavaly nyáron volt egy piros vonal a HIMARS [többszörös rakétavetők] esetében, és az is elmozdult. Aztán a harckocsiké volt, és az is elmozdult”.

Egy másik diplomáciai forrás egy európai nagyhatalomtól a Politicónak azt mondta, hogy “a harci gépek ma teljesen elképzelhetetlenek”, de lehet, hogy “két-három héten belül” lesz vita.

A lap szerint a vita valószínűleg még a harckocsik szállítása körüli vitánál is nehezebbnek bizonyul majd. Ugyanakkor Európában több tisztviselő és diplomata is azt mondta, hogy kormányaik már nem tartják esélytelennek az ötletet, de “az eszkalációtól való félelem továbbra is nagy”.

Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a jövő hónapban Ramsteinben tartandó megbeszélés inkább egy “vészhelyzeti terv kidolgozására fog összpontosítani arra az esetre, ha a jövőben valamikor sürgősen szükség lenne vadászgépekre, mintsem a közeljövőbeli szállításokról szóló megállapodás megkötésére”.

Európai diplomaták egyetértenek abban, hogy a Nyugat először ki akarja majd meríteni a légi támogatás minden más lehetőségét, beleértve több támadó drónt és esetleg nagy hatótávolságú rakétákat – írja a Politico. Emellett a repülőgépek küldése komoly logisztikai vállalkozás lenne Ukrajna szövetségesei számára – jegyzi meg a lap.

Orosz Hírek

Ez is érdekelheti:  Öveket becsatolni: Magyar Péter hazánkat a nyugati médiában mószeroló segítője szerint ő Johann Strauss világhírű zeneszerző ükunokája

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Politico: a nyugati országok már tárgyalnak a vadászgépek átadásáról Ukrajnának

  1. „a balti országok támogatják ezt az elképzelést.”
    Hagyjuk hogy három darab légyszar-az-atlaszon országocska sodorja bele Európát a 3. világháborúba?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük