KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Peking nem engedheti meg magának, hogy Moszkva vereséget szenvedjen” – Kína egy erős, de kezelhető Oroszországban érdekelt

Peking és Moszkva kapcsolata fokozatosan elmélyült az elmúlt években, mivel mindkét ország érdekelt az Egyesült Államok és a Nyugat dominanciájának lebontásában. De a két keleti állam viszonya sem mentes az érdekkonfliktusoktól, különösen azóta, hogy Oroszország másfél évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Az amerikai CNBC politikai elemzők segítségével arra kereste a választ, hogy milyen pályán mozognak jelenleg a két keleti nagyhatalom érdekei.

 

Peking nem engedheti meg magának, hogy Moszkva vereséget szenvedjen az ukrajnai háborúban, ugyanis ha Oroszország politikailag instabillá válna, az Kínára is kihathat – olvasható az CNBC  cikkében, amelyben politikai elemzők segítségével próbálták értelmezni a kínai–orosz kapcsolatok jelenlegi állapotát.

„Kínának egyensúlyt kell találnia aközött, hogy Oroszország a lehető leggyengébb legyen és ne jelentsen veszélyt számára, ugyanakkor biztosítania kell azt is, hogy Oroszország továbbra is irritálja közös riválisaikat, az Egyesült Államok vezette nyugati demokráciákat” – mondta Etienne Soula, az Egyesült Államok Német Marshall Alapjához tartozó Demokrácia Biztosításáért Szövetség kutatási elemzője a CNBC-nek.

Az elemző hangsúlyozta, hogy

Pekinghez hasonlóan számos európai ország is abban érdekelt, hogy elkerüljék Oroszország összeomlását, mivel az az orosz nukleáris arzenál feletti ellenőrzés megszűnését jelentené. Azonban az európaiakkal ellentétben Kína még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy a nyugati demokráciák legyőzték Oroszországot.

Soula úgy véli, hogy Kína saját narratívája szerint az Egyesült Államok és a nyugati demokráciák hanyatlanak, így felemelkedése nyomán Peking önmagát látja a globális vezetés középpontjában. Azonban ha a nyugati szövetségesek egy proxyháborúban legyőznék Oroszországot, a világ legnagyobb atomhatalmát, az Kína értelmezését is megkérdőjelezné.

Hogyan látja a Nyugat

Azt a cikkben megszólaló elemzők sem tudják egybehangzóan megítélni, hogy milyen erőviszonyok húzódnak jelenleg Moszkva és Peking között. Noha kritizálták Kínát, amiért nem próbálta rávenni Oroszországot a háború leállítására, úgy vélik, hogy Pekingnek sincs akkora befolyása Moszkva gazdaságára, hogy közvetlenül gyengíteni vagy erősíteni tudja azt.

Ez is érdekelheti:  Breaking: Biden visszalép, nem indul novemberben Trump ellen

Jurij Poita, a kijevi székhelyű New Geopolitics Research Network ázsiai részlegének vezetője úgy fogalmazott:

Kína valójában nem teheti erősebbé Oroszországot a kínai érdekek veszélyeztetése nélkül, ezért gondosan egyensúlyoz Moszkva támogatásával kapcsolatban.

Mint mondták, Peking készen áll csúcstechnikájú fegyverek szállítására Moszkvának, ám tartania kell a nyugati szövetségesek szankcióitól. A megszólaltatott elemzők szerint Kína diplomáciai és gazdasági kockázatot vállal azzal, hogy a nyugati szövetségesekkel szemben támogatja Oroszországot. Arra is emlékeztettek, hogy az ukrajnai háború kitörése óta Kína is hasznot húzott Oroszország kereskedelmi elszigeteltségéből és fokozta az olcsó orosz nyersanyagok felvásárlását.

CNBC / hirado.hu

Kiemelt képen: Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz vezető 2022-ben / Alekszej Druzhinin | AFP | Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük