KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Osztrák lapban führerezi egy „magyar” szerző Orbán Viktort

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Magyarország újabb lépést tesz a tekintélyelvű struktúrák megszilárdítása felé” – írta a jogász az osztrák lap oldalán.

Techet Péter jogász és történész, a bécsi Duna-régió és Közép-európai Intézet (IDM) tudományos munkatársa a Die Presse hasábjain megjelent vendégkommentárjában a nemrég megszavazott szuverenitásvédelmi törvényt vette célkeresztjébe, amellyel úgy véli, „Magyarország újabb lépést tesz a tekintélyelvű struktúrák megszilárdítása felé”.

A történész rövid jogelméleti fejtegetésbe kezdett a szuverenitásról, felidézve Jean Bodin és Hans Kelsen szavait. A jogász egyetértve az előbbi szerzővel, azt írta, hogy a szuverenitás

rendkívül problematikus fogalom, mert a transznacionális együttműködés és az európai integráció korában már biztosan nem jelent és nem is jelenthet abszolút és oszthatatlan hatalmat”.

Techet Péter úgy látja, hogy „fennáll a veszélye” annak, hogy a szuverenitást még ma sem pusztán a nemzetközi és alkotmányjog kategóriájaként, hanem inkább „ideológiailag, bizonyos politikai célokra használják”.

Orbán Viktor, valamint az európai jobb- és baloldali populisták a szuverén népet osztatlan egységként értelmezik, amelyet egy Führer képvisel”

– írta a jogász az osztrák lap oldalán. Hozzátette: „Ebben az értelemben a szuverenitás fogalma nyílt fenyegetést jelent a pluralizmus, azaz a demokrácia ellen önmagában”.

Az új magyar törvény értelmezése szerint az ellenzék ellen irányul, de „az Orbán-rezsim még nem megy olyan messzire, mint Oroszország, ahol a független egyesületeket vagy szerkesztőségeket külföldi ügynöknek bélyegzik, ha külföldi finanszírozásban részesülnek”. 

Mandiner

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ez is érdekelheti:  Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük