KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Összeroppanhat az unió gazdasága az Oroszország elleni szankciók miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miközben az európai gazdaság az összeroppanás határán áll, az unió vezetése továbbra sem tett le a nyolcadik szankciós csomag bevezetéséről. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint kulcskérdés, hogy ennek része lenne-e a gázembargó.

„Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fellép Oroszországgal szemben, ebből nem engedünk”

– jelentette ki Ursula von der Leyen, múlt szerdán Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében.

Csütörtökön Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője be is jelentette, hogy újabb büntető intézkedésekre számíthat Moszkva.

Összeomolhat az EU és Németország kettészakadhat – állítja a volt képviselő

Brüsszel optimizmusát a szankciókról azonban egyre több helyről cáfolják meg. Már a Wall Street Journal is elismerte, hogy az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság, mert az egekbe szökő gázárak miatt egyre több Európai nagyvállalat dönt úgy, hogy az Egyesült Államokba helyezi át termelését.

A készülő újabb büntetőintézkedés-csomag lenne immár a 8-ik, amivel Brüsszel Moszkvát az ukrajnai háború befejezésére akarja kényszeríteni. A magyar kormány az előzőeket az uniós egység miatt megszavazta.

Szijjártó Péter az amerikai CNN-nek adott szombati interjújában vissza is utasította azt a vádat miszerint Magyarország inkább Oroszország oldalán állna.

Mi, magyarok, már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Azt azonban egyértelművé tettük, hogy semmiképpen sem fogjuk az ország energiaellátását kockára tenni. Az energiaellátás Európában, különösen Közép-Európában egy földrajzi és infrastrukturális kérdés és jelenleg fizikailag lehetetlen az ország biztonságos olaj- és gázellátását az orosz források nélkül megoldani – tette hozzá Szijjártó Péter.

Ez is érdekelheti:  Kritikus a helyzet a lengyel-ukrán határ két átkelőjénél is

Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek – jelentette ki Orbán Viktor Balatonalmádiban, a FIDESZ-KDNP frakcióülésén, a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Szankciók nélkül az árak megfeleződnének, az infláció csökkenne, Európa gazdasága újra erőre kaphatna és elkerülhetné a fenyegető recessziót – idézi a lap a miniszterelnököt, aki hangsúlyozta: Ezért a szankciókat minél hamarabb vissza kell vonni.

„Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják az energiaszankciókról a véleményüket” – jelentette ki Kocsis Maté, a FIDESZ frakcióvezetője Balatonalmádiban.

Továbbá kiemelte: „Tudni fogjuk, hogy mit gondolnak a magyarok a szankciókról, a másik, hogy az európai vitákban, azokban a vitákban, amelyek a szankciók, az energia szankciók megszüntetéséről szólnak majd, vagy a mi szándékaink szerint arról szólnak majd, abban tudunk Európában egyetlenként hivatkozni az európia polgárok esetében a magyar polgárok álláspontjára.”

Elmondása szerint a magyar álláspont világos, és ebben a frakciók is egyetértenek, az őszi ülésszak alatt azon kell dolgozni, hogy ne legyenek energiaszankciók.

Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágvezetője az M1-nek elmondta, hogy a küszöbön álló nyolcadik szankciós csomag kapcsán az a nagy kérdés merül fel, hogy a gázszállításokat valamilyen módon érinti-e az új intézkedéscsomag.

Hangsúlyozta:

„Az Európia Bizottság már lényegében a háború utáni hetek óta azon dolgozik, hogy teljeskörű energiaembargót vessen ki az Európai Unió Oroszországra. Van néhány tagállam, közöttük Magyarország, ami már nagyon korán jelezte, hogy ennek katasztrofális gazdasági és társadalmi következményei lennének. A vita lényegében azóta tart.”

Az elemző többek között arra is rámutatott: Ursula von der Leyen múlt heti évértékelőjéből kiderült, hogy az Európia Bizottság még mindig nem hajlandó elengedni ezt a javaslatát. Azt mondta: az Európai Bizottság továbbra is azt vizsgálja, miként lehetne bevezetni a gázár-plafont, ami valójában egy közvetett szankció, ugyanazt eredményezné, mint egy gázembargó, az orosz szállítások teljes megszűnését.

Ez is érdekelheti:  Von der Leyen kristálytisztán megmondta, egy nép van, egy birodalom és egy vezér – a V4-nek meg vége

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük