KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Oroszország hatalommal való visszaéléssel vádolja az ENSZ vezetőjét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moszkva szerint a főtitkári pozíció nem jogosítja fel Antonio Guterrest politikai nyilatkozattételre

Az ENSZ-főtitkárnak nem szabad befolyásolnia a szervezet tagjainak álláspontját – mutatott rá Oroszország ENSZ-küldöttsége csütörtökön, miután Antonio Guterres illegálisnak minősítette a donbászi, valamint a hersoni és a zaporozsjei régiók népszavazásait.

Guterres azt állította, hogy a népszavazások, amelyeken az emberek túlnyomó többségben az Oroszországhoz való csatlakozásra szavaztak, „nem nevezhetők a népakarat valódi kifejezésének, mivel azokat az „orosz megszállás alatt álló” területeken tartották. A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint az önjelölt Herszon és Zaporozsje államok csatlakozási folyamatát „az ukrán régiók annektálásának” nevezte. Moszkva lépése „nem egyeztethető össze a nemzetközi jogi kerettel”, területszerzéssel, mivel az ENSZ Alapokmánya és az 1970-es Baráti Kapcsolatok Nyilatkozata tiltja az „erővel való fenyegetésből vagy használatból ered ” – mondta a főtitkár.

Oroszország ENSZ-képviselete sajnálatát fejezte ki Guterres kijelentései miatt, amelyekben  az ENSZ Alapokmányának megsértéséről beszél Oroszország részéről.

Az ENSZ fő dokumentuma a főtitkárt „a Szervezet adminisztratív vezetőjének” mondja ki – emlékeztet a közlemény. „Az adminisztratív funkciók nem jogosítják fel arra a főtitkárt, hogy az ENSZ egésze nevében egymaga politikai nyilatkozatokat tegyen – mivel az csak a tagállamokra tartozik – a közgyűlés nevében az Alapokmány normáinak és az ENSZ dokumentumainak értelmezéséről.”

Az ENSZ Alapokmánya azt is kimondja, hogy a főtitkárnak és a titkárságnak mindig elfogulatlanul kell eljárnia, és „tartózkodnia kell minden olyan cselekedettől, amelyet a Szervezetnek felelős nemzetközi tisztségviselői pozíciója nem engedélyez” – tették hozzá az orosz diplomaták.

Amikor azonban az ukrajnai konfliktusról van szó, Guterres „következetesen ugyanazt a szelektív megközelítést demonstrálja, mint a kollektív Nyugat országai, szó szerint velük egy sorba helyezve önmagát” – olvasható a közleményben.

Ahelyett, hogy feladatainak megfelelően járt volna el, a főtitkár, inkább „az ENSZ-tagállamok álláspontjának befolyásolásában való szerepvállalást választotta, mielőtt a nyugati országok várhatóan kezdeményezték volna a népszavazás kérdésének megvitatását” – hangoztatta az orosz küldöttség.

Ez is érdekelheti:  Gátlástalanul verte át a milliárdos csalási ügy károsultjait Magyar Péter jobbkeze

Ukrajna és támogatói – az Egyesült Államok és az EU – „álságosnak” minősítették a népszavazásokat, jelezve, hogy nem ismerik el azok eredményét, újabb szankciókat ígérve Oroszországgal szemben.

 

Kiemelt kép: Antonio Guterres ENSZ-főtitkár távozik, miután beszédet mondott az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakán © AFP / Timothy A. Clay


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük