KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz-ukrán konfliktus: Törökország mindkét oldalon játszik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A washingtoni székhelyű Foreign Policy magazin szerint Ankara amerikai gyártású kazettás lőszert kezdett szállítani Ukrajnának, bár Törökország nem erősítette meg ezt az információt. Moszkva kijelentette, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, de nehéz ellenőrizni ennek és más hasonló jelentéseknek a pontosságát.

Ennek ellenére Ankara továbbra is közvetítőként kínálja szolgáltatásait Moszkva és Kijev részére. Az egyik legújabb kezdeményezése az volt, hogy hozzanak létre a sebesültek szállítására való humanitárius folyosókat az ukrajnai harci övezetből.

Pavel Shlykov, a Moszkvai Állami Egyetem Ázsiai és Afrikai Tanulmányok Intézetének docense szerint az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Törökország továbbra is nemzeti érdekeit képviseli, és ebben teljesen nyitott. Így egyrészt aktívan ápolja kapcsolatait Oroszországgal, másrészt továbbra is támogatja Ukrajnát.

„Jelenleg azt figyeljük, hogyan tör fel Törökország Kína után a második helyre Oroszország kereskedelmi partnerei között (a becsült forgalom – hivatalos statisztikák hiányában – meghaladja a 70 milliárd dollárt.) Kétségtelen, hogy a növekvő forgalom mellett Törökország a gazdaság minden területén profitál majd az Oroszországgal ápolt kapcsolatokból”

– magyarázta a szakértő.

Ukrajnával kapcsolatban megismételte, hogy Törökország a 2010-es évek közepe óta következetesen ragaszkodik az ukrán válsággal kapcsolatos nyugatbarát állásponthoz, amely nem akadályozta Moszkvához fűződő viszonyában, tekintettel gazdasági és politikai kapcsolatokra. Az elemző rámutatott, hogy tekintettel Törökország szokatlan külpolitikájára bármely globális szereplővel, az erőforrásai által a megengedhetőnél nagyobb kaliberű nemzetközi szereplőként igyekszik növelni potenciálját, sőt, még a különböző nemzetközi szervezetekben való tagságának strukturális korlátait is képes átlépni.

(Kommerszant)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Nem kellett sokat várni: Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük