Orosz külügyminisztérium: elfogadhatatlanok a bíróságra gyakorolt nyomás kísérletei

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Elfogadhatatlan az Egyesült Államok és az Európai Unió törekvése arra, hogy nyomást gyakoroljanak a bíróságra Mihail Hodorkovszkij, a Yukos és Platon Lebegyev, a Menatep ex-vezetőinek ügyében. Az orosz külügyminisztérium élesen bírálta a külföldi politikusok és diplomaták azon próbálkozásait, hogy befolyásolják a nagy visszhangot kiváltó eljárást.

Hodorkovszkij és Lebegyev ügye kimondottan az orosz igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik. Senki, sem az országon belül, sem annak határain túl nem jogosult arra, hogy beavatkozzon a bírósági tárgyalás menetébe – hangoztatták az orosz külügyminisztériumban.

Mint ismeretes, december 27-én a bíróság Hodorkovszkijt és Lebegyevet bűnösnek találta: a vádlottak jogtalanul vontak el sokmillió tonna olajat saját leányvállalataiktól , majd a többmilliárdos hasznot tisztára mosták.

Az Egyesült Államok és több EU-ország  képviselői tett negatív hangú nyilatkozatot a volt üzletemberek ügyében folyó tárgyalásról. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a vádirat árt Oroszország, mint jogállam hírnevének és kedvezőtlenül befolyásolhatja a befektetési környezetet. Chris Bryant, a brit parlament képviselője  kijelentette, hogy  koholtak a vádak Hodorkovszkij és Lebegyev ellen. Guido Westerwelle német külügyminiszter  az eljárásmódot „ hátralépésnek nevezte az ország modernizálásában”.

– A nyugati politikusok és diplomaták igyekeznek politizálni  Hodorkovszkij és Lebegyev ügyét, befolyásolni a per kimenetelét – jelentette ki Alekszandr Trescsev, az Európai Unió ügyvédi kamarájának oroszországi megbízottja.

– Az ügyből igyekeznek  kivenni a bűntetteket, amelyeket részletekbe menően kivizsgáltak. Érthető az ügyvédek álláspontja: ők honoráriumért dolgoznak és politizálják az ügyet. De ha a lényeget nézzük, megvannak a sikkasztás jelei. A védelem és a nyugati politikusoknak az az érvelése, hogy mások ugyancsak követtek el bűntetteket, de őket nem vonják felelősségre, nem szolgálhat Hodorkovszkij és Lebegyev igazolására. Az orosz elnök világosan kijelentette, hogy ha vannak anyagok már személyek vonatkozásában, az asztalra kell tenni, és ezeket az ügyeket ki fogják vizsgálni.

Megjegyzendő, hogy azokért a vádakért, amelyeket a két volt üzletember ellen felhoztak, Amerikában rendkívül nagy idejű – akár életfogytiglani – szabadságvesztés jár. Hodorkovszkij és Lebegyev esetében a bíróság bebizonyította, hogy szervezett bűnözői csoportban működtek, annak vezetői voltak. Még őrizetbe vételük után is irányították a csoportot, és igyekeztek akadályozni a nyomozást.

Forrás: Oroszország Hangja

Nemzeti InternetFigyelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük