KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz katonai szóvivő: több mint háromszáz ukrán katona esett el a déli frontszakaszon

Az ukrán hadsereg több mint háromszáz katonát veszített a déli frontszakaszon az elmúlt nap folyamán – közölte a pénteki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint az ukrán haderő „sikertelenül próbálja megvetni a lábát” egyes területeken Mikolajiv és Krivij Rih irányában és az elmúlt napban végrehajtott kísérletek során 13 harckocsit, 19 gyalogsági harcjárművet, 12 egyéb páncélozott harcjárművet, 11 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 330 katonát vesztett. Két katona fogságba esett. A Herszon megyei Andrijivkánál lelőttek két ukrán Szu-25-ös egy MiG-29-es harci gépet, ez utóbbit amerikai gyártmányú HARM lokátorelhárító rakétákkal szerelték fel.

Az orosz légierő a beszámoló értelmében nagypontosságú fegyverekkel mért csapást az éjszaka folyamán az ukrán 17. páncélosdandár ideiglenes telepítési helyére Bereznegovate falu közelében és a 46. repülődandár fegyver- és hadfelszerelés-raktárára a Mikolajiv megyei Bila Krinicja közelében, aminek következtében több mint 40 ukrán katona életét vesztette és mintegy 10 haditechnikai eszköz üzemképtelenné vált. Konasenkov szerint a donyecki régióban, Mihajlivka községtől keletre végrehajtott légicsapás nyomán megsemmisült az 56. dandár gépesített lövészdandár parancsnoki állománya, 12 tiszt és hat katona életét vesztette, további 31 katona pedig megsebesült.

A szóvivő azt állította, hogy súlyos veszteségeik miatt az ukrán 110. gépesített dandár alegységei a donyecki régióban lévő Avdijivka és Opitne településénél megtagadták a harci szolgálatot és elhagyták állásaikat. A 60. lövészdandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások során a Herszon megyei Dobrjanka és Novoroncivka térségében több mint harminc katona életét vesztette és 15-en megsebesültek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán csapást mértek egy Vilha rakétavetőre, nyolc vezetésipontra, 42 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 134 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint hat rakéta- és tüzérségi lőszerraktárra, megsemmisítve egyenek között egy Buk-M1 típusú légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem lelőtt 12 drónt, egy HARM- és 14 HIMARS-lövedéket.

Ez is érdekelheti:  Az Európai Néppárt vezetője szerint így kell harcolni Magyarország ellen

Az orosz védelmi tárca szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 283 repülőgépet, 151 helikoptert, 1864 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4711 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 823 rakétasorozatvetőt, 3364 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5217 speciális katonai járművet veszítettek. Más forrás ezeket az adatokat nem erősítette meg.

 

Kiemelt kép: © Sadak Souici/Keystone Press Agency/Globallookpress

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük