Orbán: jövő hét elejétől kezdődik a regisztráció alapú oltás

Orbán Viktor: Nem szükségesek újabb szigorítások

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

JÖVŐ HÉTEN KEZDŐDIK AZ ONLINE KONZULTÁCIÓ A NYITÁS LEHETSÉGES MENETRENDJÉRŐL

– Nem szükségesek újabb szigorítások, elleneznék is ilyeneket – erről beszélt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban ennek okáról azt mondta: van elegendő vakcinánk.

A kormányfő bővebben is beszélve a kérdésről elmondta:

ha a kínai vakcina is rendelkezésre áll majd, akkor húsvétig 2,5 millió embert be lehet oltani idehaza.

Számításokra alapozva hozzátette: május végéig több mint hatmillió embert olthatnak be idehaza, ez pedig jóval gyorsabb, mint ha csak az uniós beszerzéssel számolhatnánk. – Aki időt nyer, életet nyer – jegyezte meg Orbán Viktor.

– Immár a második hullám 91. napjánál tartunk. A jó hír az, hogy eddig már mintegy 700 ezren védettek Magyarországon: 310 ezren már legalább egy oltást megkaptak, 383 ezren pedig már igazoltan átestek a betegségen – hangsúlyozta a kormányfő.

Az unió elhibázott vakcinabeszerzési stratégiája kapcsán elmondta:

az EU-nak nem az a baja, hogy rossz konstrukciókat hozott volna létre, hanem az idő. A beszerzési rendszer itt mutat gyengeséget. Abszolút számban ugyanis a nyugati vakcina elégséges lenne

– vélekedett.

Jövő héten kezdődik az online konzultáció a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről. Ennek kapcsán a miniszterelnök közölte: ma délután véglegesítik a kérdéseket, amelyek száma 5-6 lesz. A konzultáció ezúttal nem levélben, nem ugyanazon az online felületen zajlik, ahol a vakcinaregisztráció. A védettséget igazoló okmányról is lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Tájékoztatott, hogy háromféle csoport van, amelyek felkerülhetnének a védett személyek körébe:

a beoltottak, a fertőzésen átesett személyek, valamint azok, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik – magyarázta Orbán Viktor.

Nagyon fontos, hogy mielőbb annyi védett ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni. Ha van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a sérült ágazatokba, és akkor a nyitással több tízezer munkahelyet mentenék meg – hangsúlyozta. Hozzátette:

a gazdasági újraindítási akcióterv szerint a mikro- és kisvállalkozások vehetik majd igénybe a maximum tízmillió forintos kamatmentes hitelt.

Elmondta, miszerint hamar elérik a felső korlátot a mikrohitelek esetében, és hamar el fogják érni a százmilliárd forintot. Arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát – tette hozzá.

Számolni kell azzal, hogy munkaerőhiány lesz, különösen az építőiparban, mivel régen nem látott lakásépítési boom veszi kezdetét. A lakásfelújításoknak egy soha nem látott széles köre indult el, amelyhez a kormány minden támogatást megadott: megnövelte az otthonteremtési támogatásokat, a lakásépítés áfáját pedig öt százalékra vitte le – magyarázta.

Orbán Viktor emlékeztetett:

péntektől kezdődik a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése. Szerinte ezzel sikerült ellensúlyozni a korábbi baloldali merényletet.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nincs könnyű helyzetben a baloldal. – Az összes bűnük nyomait eltüntetjük – tette hozzá. – Nekem kétfelé kell néznem: a tíz évvel ezelőtti baloldali kormányzás romjait eltakarítani, és készülni a jövőre – zárta szavait.

Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük