KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor átalakítja a kormányt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Januártól a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik, a Nagy Márton által vezetett minisztérium új feladatkörökkel bővül. A védelemipar kiemelt stratégiai jelentőségű ágazat lesz a jövőben, új államtitkár felügyeli majd. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter feladatai is bővülnek januártól – derül ki a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendeletből.

Januártól a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot átnevezik, helyébe a Nemzetgazdasági Minisztérium lép. A tárcát természetesen továbbra is Nagy Márton vezeti. A péntek esti Magyar Közlönyből az is kiderült: a Nemzetgazdasági Minisztérium az alábbi feladatokkal bővül ki:

 • a Külgazdasági és Külügyminisztériumból átkerül az űriparral kapcsolatos fejlesztés,
 • szintén Szijjártó Péteréktől érkezik a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatása,
 • a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyett a jövőben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik a turizmus és vendéglátás,
 • végezetül az Agrárminisztériumtól a kereskedelem és az ahhoz kapcsolódó szabályzás.

A Magyar Közlöny szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az új, kormányzati makrogazdasági jelzőrendszer kiépítésének feladatára makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkárként Suppan Gergelyt, az ország egyik legnagyobb tapasztalatú szakemberét javasolta a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. Suppan Gergelynek csaknem két évtizedes makrogazdasági és banki tapasztalata van, pontos előrejelzéseinek és szakértelmének köszönhetően az elmúlt években több hazai és nemzetközi díjat nyert el.

Átalakulások a védelmi iparban, Navracsics Tibor feladatkörei is változnak

A kormány a Focus Ventures Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelöli ki a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program fenntartásában és finanszírozásában való közreműködésre, valamint a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátására. A Focus Ventures eddig a honvédelmi miniszter feladatai közé tartozott, ám Szalay-Bobrovniczky Kristóf felelősségi köre januártól módosul, eszerint

működteti a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program végrehajtásának rendszerét, és gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, valamint a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról.

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján nem változik a Honvédelmi Minisztérium feladat és hatásköre, továbbra is a honvédelmi tárca felel a beszerzésekért, így a Rheinmetall-együttműködésért is.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: „Rendkívül súlyos a helyzet”

A védelemipar kiemelt stratégiai jelentőségű ágazat lesz a jövőben, új államtitkár felügyeli majd. Január elsejétől a Focus Ventures nem lesz a honvédelmi miniszter feladatai között. Nagy Márton felügyeli a Nemzeti Tőkeholdingot, amely alá tartozik a Focus Ventures. Információnk szerint ezáltal egyeztetési kötelezettség alakul ki a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium között.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter feladatai is bővülnek januártól, az alábbiak lesznek:

 • területfejlesztés,
 • közbeszerzések,
 • európai uniós források felhasználása,
 • közigazgatási minőségpolitika és személyzetpolitika,
 • közigazgatás-fejlesztés,
 • közigazgatás-szervezés,
 • helyi önkormányzatok,
 • településüzemeltetés,
 • helyi önkormányzatok törvényességi felügyelete,
 • ingatlan-nyilvántartás,
 • térképészet,
 • anyakönyvi ügyek,
 • az Európa kulturális fővárosa pályázati programmal kapcsolatos feladatok koordinálása.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: illusztráció / Kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük