Orbán szövetségese nyerte a szlovák választásokat – de mit jelent ez Magyarországra nézve?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A V4-es együttműködés erősítése, a fegyverszállítások leállítása, szuverenista külpolitika – számos közös nevezőt találni a visszatérő szlovák politikus és Orbán Viktor között.

Vasárnap délre hivatalossá vált: a 2018-ban leköszönt Robert Fico visszatért, és a szavazatok közel egynegyedével behúzta az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokat. A Smer nevű párt vezetője így pole pozícióból kezdheti meg a kormányalakítási tárgyalásokat, és jó reménye lehet arra, hogy egykori párttársával, Peter Pellegrinivel, valamint a liberális oldaltól ódzkodó kereszténydemokratákkal vagy az SNS-sel kiegészülve negyedszer is miniszterelnök lesz.

Ha ez bekövetkezne, azzal fontos szövetségesre tehetne szert Magyarország is. Bár a viszony nem volt mindig felhőtlen hazánk és a Fico vezette Szlovákia között, a migránsválság óta északi szomszédunkkal sokszor szövetségben tudtuk képviselni a szuverenista álláspontot az uniós mainstreammel szemben. Fico emellett az utóbbi időben kedvezően nyilatkozott Orbán Viktorról és  hisz a V4-es együttműködésben is, ezzel – ha a lengyel választások is kedvezően alakulnak – megvan az esély a közép-európai együttműködés újjáéledésére is. Ez az uniós pénzekért folytatott csatározások közepette, valamint a 2024-es EP-választások előtt sem jönne rosszul a térség kormánypártjainak.

Emlékezetes: a brüsszeli fősodorhoz tartozó Le Point korábban azért félt Fico esetleges győzelmétől, mert azzal véget érhet az a korszak, amikor Magyarországnak nincsenek szövetségesei az EU-s vitákban. A lap emellett „baloldali Orbánnak” nevezte Ficót.

De szintén közös nevezőt találhat Orbán az ukrajnai háború kérdésében is Ficóval. Ismert: a szlovák az egyik legoroszbarátabb EU-s társadalom, a 2020-ban hatalmora került liberális koalíció ennek ellenére képviselt szélsőségesen ukránpárti álláspontot minden nemzetközi fórumon, továbbá saját hadseregüket gyengítve adták át Ukrajnának a fegyvereiket.

Ez most minden bizonnyal megváltozik. Fico ugyanis leállítaná az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. „Ha a Smer a kormány tagja lesz, nem küldünk többé fegyvert vagy lőszert Ukrajnának” – nyilatkozta korábban. Emellett  azt az álláspontot képviseli, miszerint „a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét”. Fico szerint az Egyesült Államoknak a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodás megkötésére rábírnia Oroszországot és Ukrajnát.

Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa őrzött területeket”

– szögezte le pár héttel ezelőtt a szlovák politikus.

Mandiner

Kiemelt kép: Fico és Orbán / Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

One thought on “Orbán szövetségese nyerte a szlovák választásokat – de mit jelent ez Magyarországra nézve?

  1. Namármost ha Fico orbán szövetségese,akkor szlovákia is cvsontig szétlopott ország lesz napok alatt.Stróman birodalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük