KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nyílt támadást intézett az Európai Parlament Szijjártó Péter ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Sajnálja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári minszki útját az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalása Belaruszról.

Az EP hangsúlyozza, hogy fontos megerősíteni az EU egységét Belarusszal szemben, „beleértve a jelenlegi rezsim diplomáciai elszigetelését”. A képviselő-testület „elítél minden olyan fellépést, beleértve a de facto hatóságoknál Minszkben tett magas rangú látogatásokat, amelyek kételyeket támasztanak azzal kapcsolatban, hogy az Unió egyértelműen nem ismeri el” a belarusz vezetést.

„Ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2023. február 13-i minszki látogatása miatt, amely ellentétben áll a Belarusszal és az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával”.

Az EP állásfoglalása IDE klikkelve olvasható

Szijjártó Péter a februári minszki látogatásán arról beszélt, „világos, hogy miután önök hírt adnak arról, hogy én ma itt voltam, és a béke fontosságáról tárgyaltam belarusz kollegámmal, ezért majd engem sokan fognak támadni. Nyugati politikustársaim, a nemzetközi liberális média majd mind el fogja mondani, hogy milyen rossz, hogy én ma itt voltam és tárgyaltam a belarusz kollégámmal. Én erre egy dolgot szeretnék mondani. A magyar álláspont mindig világos volt: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a határozat szerdai elfogadása után Facebookon

példa nélkülinek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dokumentum „nyílt bírálatot intéz az EU egy tagállamának külügyminiszterével szemben, nevesítve” Szijjártó Pétert.

A közös EP-határozatoknak „a stratégiai szintű közös politikai irányvonalak” kijelölése lenne a céljuk, „nem pedig a pártpolitikai szintű csatározások és a politikai aktivizmus, ezért szavazatommal a határozatot nem támogattam”.

Gál Kingával együtt a fideszes delegáció minden szavazó tagja nemet mondott a teljes szövegre. Velük együtt összesen 25 ellenző és 40 tartózkodó (köztük a KDNP-s Hölvényi György) mellett 557 igennel fogadták el az állásfoglalást.

Ez is érdekelheti:  Megtagadott vértanúk... avagy, szégyelljétek magatokat! - Megemlékezés helyett...

A jogi következményekkel nem járó szöveg elítéli, hogy a belarusz vezetés folyamatosan, „rendszerszinten elnyomja az ország népét és az ellenvéleményeket többek között politikai célú, zárt ajtók mögötti perekkel”. A képviselők ismét határozottan elítélték Belarusz szerepét Oroszorszország Ukrajna elleni háborújában, szerintük „a rezsim tettestárs az orosz állami terrorizmusban és szélesebb körű szankciókkal kellene sújtani.”

 

Kiemelt képen: Sergei Aleinik belorusz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük