KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Niger: A francia hadsereg behatolt Niger légterébe és megtámadta a nemzetőrséget

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia hadsereg megtámadta a nemzetőrséget, és behatolt Niger légterébe – közölték a puccsvezetők.

Niger katonai kormánya azzal vádolta Franciaországot, hogy megsértette légterét, és veszélyes terroristákat engedett szabadon egy szélesebb körű összeesküvés részeként, amelynek célja az ország új vezetőinek eltávolítása a hatalomból. Párizs tagadta, hogy bármi köze lenne a terroristákhoz, és kitartott amellett, hogy legálisan repült be az országba egy katonai repülőgéppel.

 

Amadou Abdramane hadseregtiszt szerdán az országos televízióban tett nyilatkozatában azt állította, hogy egy francia katonai repülőgép illegálisan lépett be Nigéria légterébe, amelyet a puccsista vezetők vasárnap óta lezártak. Abdramane azzal is vádolta a francia erőket, hogy támadást intéztek egy katonai tábor ellen és több mint egy tucat fogva tartott terroristát szabadítottak ki.

„Amit látunk, az egy terv az országunk destabilizálására”

– jelentette ki Abdramane.

A francia külügyminisztérium „alaptalannak” nevezte Abdramane állításait. A minisztérium közleményében azt írta, hogy egyetlen terroristát sem szabadítottak ki, nem történt támadás egy nigériai tábor ellen sem, és a francia katonai repülőgép az ország előző kormányával kötött megállapodás alapján lépett be a nigériai légtérbe.

Augusztus 5-én Catherine Colonna francia külügyminiszter kijelentette , hogy nemzete nem fog katonailag beavatkozni Nigerben, miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) a múlt hét végéig időt adott a nigériai puccsvezetőknek, hogy a megbuktatott elnököt visszahelyezzék a hatalomba. Erről a Sputnik News számolt be.

Közben hétfőn a hirhedt Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes, aki 2014-ben jelentős szerepet játszott a kijevi Majdan puccs előkészítésében, megszervezésében és pénzelésében, Nigerbe érkezett, hogy az új kormány tagjaival tárgyaljon.

Nuland a második helyen áll az Egyesült Államok külügyminisztériumában, ami azt jelenti, hogy Washington „nagyon komolyan veszi ezt a helyzetet

– ezt már a Sputnik Newsnak nyilatkozta  Larry Johnson , a CIA nyugalmazott hírszerzője, az amerikai külügyminisztérium tisztviselője és Afrika-szakértője.

Ez is érdekelheti:  Radnóti László: Anyakép – kétféle ecsettel

Nuland látogatása tehát az új kormány megfélemlítését és fenyegetését célozza – fogalmazott a Sputnik News cikkének szerzője.

A nigeri katonai vezetés a múlt hónapban ragadta magához a hatalmat, megbuktatta és őrizetbe vette a Nyugat által támogatott elnököt, Mohamed Bazoumot. Abdourahamane Tchiani tábornok vezetésével az új hatóságok számos katonai és kereskedelmi megállapodást függesztettek fel Franciaországgal. A szomszédos Mali és Burkina Faso katonai támogatást ígért Nigernek.

Niger új vezetőit katonai akcióval fenyegette meg a Nigéria vezette Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), bár a regionális blokk nem lépett, amikor a tábornokok vasárnap figyelmen kívül hagyták a Bazoum hatalomba való visszaállítására vonatkozó ultimátumát. Az Egyesült Államok és az EU megszakította a Nigernek nyújtott külföldi segélyeket, Brüsszel pedig a jelentések szerint szerdától kezdve szankciókat dolgozott ki.

Annak ellenére, hogy az ECOWAS ultimátumát nem vették figyelembe, az ECOWAS továbbra is fontolgatja a beavatkozást – jelentette kedden az RFI francia rádióadó. Nigéria hajlandó egy ilyen művelethez szükséges erőknek több mint a felével hozzájárulni – közölte az RFI.

A puccsista vezetők figyelmeztettek, hogy bármilyen katonai beavatkozásra akár a Nyugat, akár az ECOWAS részéről halálos erővel fognak válaszolni.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today és Sputnik News értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Niger zászlaja / CC BY 4.0 / Maulucioni /

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük