KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nemzetközi kérdéssé kezd válni az amerikai biológiai fegyverkutatás

Genfben hétfőn konferencia kezdődik a Biológiai Fegyverekről szóló Konvenció (BWC) keretében. A december 16-ig tartó tanácskozás előtt Igor Kirillov, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi csapatok főnöke szombaton a következőkről tájékoztatott:

November 10-én 345 oldalas dokumentum került az orosz védelmi minisztérium birtokába az amerikai Black & Veatch finanszírozásáról és ukrajnai tevékenységéről. Noha a Pentagon iratok egy részét cenzúrázták, és törölték belőlük az Ukrajnában üzemeltetett amerikai biológiai laboratóriumokban szerzett kutatási eredményekre vonatkozó információkat, kitűnik belőlük, hogy Kijev és Washington együttműködésének keretében olyan patogén anyagkutatást folytattak, amelyeknek célja a „katonai egységek harci támogatása” volt. A Pentagon Védelmi Veszélyeket Csökkentő Ügynöksége (DTRA) egyik kiemelt feladata az Egyesült Államok fegyveres erőinek az ellenséggel szembeni katonai fölényének biztosítása volt, és a 2027-ig frissített stratégia keretében az is maradt.

Az ukrán gazdasági minisztérium által jóváhagyott projekt regisztrációs kártyájának és szerződéses dokumentumainak tanúsága szerint az úgynevezett PACS rendszer telepítésével a kórokozók hollétét valós időben nyomon követhető kutatást folytattak, részben amerikai tulajdonú objektumokban, amelyeknek kettős célja a katonák egyéni és csoportos védelme, illetve a fertőző anyagok harci alkalmazása volt.

Az amerikai védelmi minisztérium eltitkolta a DTRA tevékenységét az amerikaiak elől.

A biológiai laboratóriumokat az Egyesült Államokban bekövetkezett balesetek, és a nagy balesetveszély miatt telepítették más országokba, köztük Ukrajnába, és más volt szovjetköztársaságokba. Ez magyarázza a járványhelyzet súlyosbodását az USA határain kívüli telephelyeken. Nevezetesen olyan betegségek és vektorok megjelenését, amelyek nem jellemzőek ezekre a régiókra.

Kétszáz olyan esetről tudnak, amikor megsértették a kórokozó kezelési szabályokat, és emiatt baj történt. A valós helyzet vélhetően ennél sokkal rosszabb – mondta Kirillov. A baleseteket megpróbálták eltitkolni.

A Boston Egyetem kutatói októberben kifejlesztették a koronavírus hibrid változatát, amely egy Omicron változatot egyesít a vuhani törzs vírusával. A vírus elpusztította a fertőzött laboratóriumi állatok 80 százalékát. Atipikus neurológiai tüneteket és jelentős tüdőkárosodást okozott. Az amerikai Humánszolgáltatási Minisztérium utólag úgy határozott, hogy kivizsgálja az egyetem vezetésének tevékenységét. Ez arra utal, hogy hiányzik a folyamatos kormány-ellenőrzés a géntechnológia és a szintetikus biológia kutatás felett. A kutatást ugyan a kormány támogatásával folytatták, de a nemzeti biológiai biztonságot felügyelő szervezet engedélye nélkül.

Ez is érdekelheti:  Lengyelország hazaküldi az ukrán férfiakat harcolni

Az Egyesült Államokban nincs ellenőrzés a magán biológiai laboratóriumok felett, annak ellenére, hogy rendkívül veszélyes kórokozókkal folytatnak kutatást. Az ilyen létesítményekre vonatkozó egységes szabványok hiánya a BWC megkerülésének és a biológiai biztonsági követelmények súlyos megsértésének kockázatát hordozza magában. A helyzet aggodalmat kelt az Egyesült Államok szövetségeseinek körében is – hangzott el.

Az október 18-án közzétett Nemzeti Biovédelmi Stratégia keretében azzal a céllal korlátozták az amerikai katonai biológusok hivatalos szerepvállalását a nemzetközi kezdeményezésekben, hogy a Pentagont mentesítsék a vádak alól. Helyettük alvállalkozók bevonásával folytatják a biofegyver kutatást. A Fehér Ház új stratégiájának keretében 88 milliárd dollárt szánnak a biológiai fenyegetések leküzdésére, ebből 17 milliárd dollárt az első évben kiutalnak.

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy megerősítse a globális ellenőrzést a biológiai környezet felett szerte a világon. Mint írják, az USA “fenntartja a jogot a kettős felhasználású” kutatások végzésére, beleértve a nemzeti határokon kívül végzett kutatásokat is.

 

Genf, Moszkva, 2022. november 27. vasárnap (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük