KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nemzetközi jog lesöpörve, az EU hivatali szintre emeli a lopást

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió jóváhagyta az orosz vagyonból származó bevételek felhasználását az ukrán fegyveres erők támogatására – közölte Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

„Az EU-ban jóváhagytuk az orosz központi bank befagyasztott vagyonából származó bevételek felhasználását Ukrajna megsegítésére. Csak ebben az évben akár hárommilliárd eurót, 90 százalékban az ukrán hadseregnek”

– írta az X közösségi hálózaton.

Adja Labib belga külügyminiszter kijelentette, hogy a döntés jóváhagyása után Kijev júliusig hozzáférhet ezekhez a pénzekhez.

A különleges művelet megkezdése után az EU és a G7-országok befagyasztották Oroszország mintegy 300 milliárd euró értékű devizatartalékainak csaknem felét. Mintegy 200 milliárd eurót az EU tart, főként a világ egyik legnagyobb elszámolási és klíringrendszerének, a belga Euroclearnek a számláin.

A közösség tagjai egészen a közelmúltig arról tárgyaltak, hogy a befagyasztott orosz vagyont kizárólag Ukrajna újjáépítésének finanszírozására használják fel. Különösen az EKB figyelmeztetett arra, hogy ezen pénzeszközök felhasználása az ukrán fegyveres erők megsegítésére hosszú távon reputációs kockázatot jelent az európai valuta számára.

Ennek ellenére május elején az EU Tanácsában működő belga képviselet közölte, hogy a társulás tagjai előzetesen olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek alapján az orosz vagyonból származó bevételeket Kijevnek nyújtott katonai segélyre fordítanák.

Mint a Kreml korábban közölte, az ilyen döntések meghozatala egy újabb lépés lenne a nemzetközi jog minden szabályának és normájának semmibe vétele felé. Szergej Lavrov külügyminiszter rámutatott, hogy elképzelhető, hogy Moszkva sem fogja visszaadni azokat a nyugati országok által Oroszországban tartott pénzeszközöket, amelyeket válaszként befagyasztottak.

Ez is érdekelheti:  Meghalt Noam Chomsky

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük