KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

minimálbérek az EU-ban

Német, holland és amerikai pénzek áramlanak Márki-Zay hátországába

Érdekes tény, hogy a Kész Zoltán által alapított Szabad Piac Alapítvány mögött ugyanúgy megjelennek a német és holland liberális körök, mint a Momentum mögött. Ráadásul töménytelen pénz folyt be az elmúlt 5 évben az Atlas Network amerikai alapítványtól is a kormányváltásról ábrándozó politikusok hátországát képező alapítványhoz – írta meg a kontra.hu.

Márki-Zay Péter egyik legrégebbi harcostársa és jobbkeze az a Kész Zoltán, aki 2015 és 2018 között ellenzéki pártok által támogatott, független országgyűlési képviselő volt a veszprémi választókerületben – írta a portál.

Márki-Zay Kész Zoltánnal közösen alapította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, amelynek Kész továbbra is elnökségi tagja. Az egykori országgyűlési képviselő Márki-Zay fontos embere, hiszen legutóbb Varsóban is vele járt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de 2019 májusában az Egyesült Államokba is magával vitte őt.

Nem véletlenül tett így, hiszen Kész Zoltán komoly amerikai kapcsolatokkal rendelkezik – hívta fel a figyelmet a Kontra.

Az újabban magánklinikát üzemeltető expolitikus eredetileg tanár, és ebben a minőségében többször is, hosszabb ideig élt az Egyesült Államokban.

2000 és 2001 között  Fulbright-ösztöndíjasként került ki Kaliforniába, hogy egy tanárcsereprogramban amerikai történelmet tanítson ottani középiskolásoknak. Aztán 2006-ban is hosszabb időt töltött az USA-ban, ekkor ösztöndíjasként hat hónapig pedagógiát tanult Buffalóban – tudta meg a portál, majd hozzátették, hogy 2008-tól ismét nyaranta az Egyesült Államokban tanult, ahol megismerkedett több klasszikus liberális gondolkodó munkájával, valamint szabadpiaci közgazdászok elméleteivel. Így került kapcsolatba az Atlas Economic Foundation-el. 2012-ben pedig elvégezte az alapítvány vezetőképzőjét is, az Atlas Leadership Academy iskolát.

A szervezetről:
Antony Fisher 1981-ben hozta az Atlas Economic Research Foundationt Egyesült Államok-beli központtal, amely 150 think-tanket alapított világszerte. Ezeket az intézményeket az Institute for Economic Affairs (IEA), az 1955-ben Fisher által alapított intézet mintájára hozták létre. Az intézeti hálózat kiterjedése jó példája annak, ahogyan a neoliberális gondolatkör el nem ismert kisebbségből a főáramba került – számolt be korábbi cikkében a Mandiner. A hálózat ma is a szellemi vállalkozók támogatását és az eszmei klíma megváltoztatásáért való harcot tartja céljának.

Ez is érdekelheti:  Oroszország csapást mért a kijevi parancsnoki központra

Visszatérve Kész Zoltánhoz, a rejtélyes alapítvány képzésének elvégzése végén Kész megalapította Magyarországon a Szabad Piac Alapítványt, majd 2013-ban a Polgári Platform Egyesületet.

A Szabad Piac Alapítvány célja – elmondásuk szerint – elsősorban a szabadpiaci gazdasági eszmék és a klasszikus, liberális értékek hirdetése lenne.

Ehelyett azonban, kőkeményen politizálnak.

dokumentum

Az egyesületet Kész Zoltán mellett az a Somogyi Zoltán politológus alapította, aki a Soros által bőkezűen támogatott Political Capital nevű kutatóintézetnek is az alapítója és sokáig vezetője is volt.

Bár már hivatalosan egyikük sem visel tisztséget a Szabad Piac Alapítványnál, Somogyi alapítóként, Kész pedig tiszteletbeli elnökként továbbra is szerepel a szervezet honlapján, és jól látható befolyást gyakorolnak az Alapítvány életére.

Hiszen egyértelműen Kész erős külföldi, így német, holland és főleg amerikai kapcsolataira utal, hogy a Szabad Piac Alapítvány évek óta külföldi finanszírozásból tartja fent magát. Nem is rosszul – írták.

Fő támogatóik között német, holland és amerikai szervezeteket szerepelnek

  • Kész által látogatott amerikai alapítvány, az Atlas Economic Research Foundation bőséggel támogatja a Szabad Piac alapítványt. 2016-ban 2.543.701 forint; 2017-ben 2.152.264 forint; 2018-ban 4.627.422 forint; 2019-ben 1.379.012 forint, a 2020–2021-es évben pedig 11.318.194 forint támogatással segítette az Alapítvány működését. Így az elmúlt 5 évben összesen több mint 22 millió forintot kaptak a neoliberális intézménytől kutatásra, elemzésre, workshop-ok szervezésére, de PR-kommunikációra is.
  • Ami aggályosabb, hogy a most már német kormánykoalíció tagját képező szabaddemokrata FDP pártalapítványa, a Friedrich Naumann Alapítvány is rendszeres támogatója a szervezetnek. A német kormánypárti alapítvány 2016-17-ben közel 5.941.151 forintot, majd 2017-ben további  8.428.810 forintot, 2018-ban 421.282 forintot; 2019-ben 1.362.533 forintot, a  2020-as évben pedig 2.927.574 forintot adott az alapítvány működésére. A beszámolókban feltüntetett jogcímek pedig kutató- elemző tevékenység, de közvélemény-kutatás is volt. Németországból több mint 19 millió forint áramlott Kész alapítványába.
Kész által látogatott amerikai alapítvány, az Atlas Economic Research Foundation bőséggel támogatja a Szabad Piac alapítványt. 2016-ban 2.543.701 forint; 2017-ben 2.152.264 forint; 2018-ban 4.627.422 forint; 2019-ben 1.379.012 forint, a 2020–2021-es évben pedig 11.318.194 forint támogatással segítette az Alapítvány működését

Nagyon érdekes, hogy a leírásuk szerint a liberális értékek képviseletét kívánják ellátni, sőt azt is rögzítik, hogy „A Szabad Piac Alapítvány semmilyen pártot nyilatkozataival vagy egyéb módon nem támogat, a kampányharcokban nem vesz részt, illetve maximálisan elzárkózik attól, hogy pártpolitikusoknak nyújtson támogatást„.

  • Mégis épp a 2018-as választási évben sok más helyről is érkeztek látványos összegek, több helyről gyanúsan kampánycélokra. Például a holland nagykövetségről 1.630.000 forintot kaptak „tanácsadás, marketingtréning” céljából vagy épp Magyarhang Nonprofit Kft.-től  1.500.000 forintot PR-kommunikációra. De a V18 nevű szervezettől kifejezetten kampánytámogatásként („a kampány lebonyolítására”) érkezett adomány is szerepel a beszámolóban.
Az egyesületet Kész Zoltán mellett az a Somogyi Zoltán politológus alapította, aki a Soros által bőkezűen támogatott Political Capital nevű kutatóintézetnek is az alapítója és sokáig vezetője is volt

Az egyesületet Kész Zoltán mellett az a Somogyi Zoltán politológus alapította, aki a Soros által bőkezűen támogatott Political Capital nevű kutatóintézetnek is az alapítója és sokáig vezetője is volt
Fotó: kontra.hu

„Ez már azért komolyan elgondolkodtatja az embert, hogy a szervezet véletlenül nem az ellenzék 2018-as választási küzdelmét kívánta-e segíteni ezekkel a külföldről becsordogált pénzekkel?”

Ez is érdekelheti:  Elon Musk hivatalosan is beállt Trump támogatói közé

Aggályos a holland nagykövetségtől és a most már kormánypártnak számító német liberálisok pártalapítványától származó támogatás, hiszen főként az utóbbi rendszeres és bőséges finanszírozója az egyértelműen Márki-Zay és Kész Zoltán hátországának számító alapítványnak.

Ennyire független a magyar ellenzék.

Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük