KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem támogatják Bident: beszálltak a muszlimok az amerikai elnökválasztási kampányba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Joe Biden amerikai elnök 2024-es újraválasztási kampányára egyre nagyobb nyomás nehezedik a muszlim vallású amerikaiak részéről. Éppen a választások szempontjából fontos úgynevezett ingadozó államok muszlim szervezetei most megfogadták, hogy nem támogatják Bident az Izrael és a Hamász terrorszervezet háborújának kezelése miatt.

A választásra készülő Egyesült Államokban az ingadozó vagy csatatérállamok (amelyekben akár a republikánusok, akár a demokraták maguk felé billenthetik a választás szavazatarányait) muszlim vezetői megfogadták: nem támogatják Joe Biden hivatalban levő amerikai elnököt a 2024-es választásokon, mivel nem értenek egyet az elnök állásfoglalásával az izraeli–palesztin háború ügyében – számolt be a Fox News.

Új fejezet nyílt Dearbornban?

Az Egyesült Államokban mintegy 3,45 millióan – az ország lakosságának 1,1 százaléka – vallják magukat muszlimnak. Táboruk, főleg a fiatalabb nemzedékeké – inkább a demokraták felé hajlik.

Bár

az amerikai választások eddigi történetében a muszlim lakosság tényezőként, saját magát megszervezve még nem lépett fel,

szombaton több ingadózó állam – köztük Arizona, Florida, Georgia, Minnesota, Nevada és Pennsylvania – muszlim helyi vezetői találkoztak a michigani Dearbornban, hogy összehangolják a kormányzat politikájára adott válaszukat.

A muszlim és arab vezetők sürgették a demokrata elnököt, hogy szólítson fel tűzszünetre, mivel a gázai izraeli–Hamász-konfliktus halálos áldozatainak száma egyre nő. Szombatig a háború halálos áldozatainak száma 15 200 palesztin volt a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint, amely nem tesz különbséget civilek és harcosok között.

„Helyrehozhatatlan károkat okozott”

A konfliktusban eddig mintegy 1200 izraeli halt meg, a legtöbben a Hamász terrorszervezet provokálatlan és előzmények nélküli, október 7-én Izrael ellen intézett, a háborút kiváltó támadása során.

Ez is érdekelheti:  Francia külügyminiszter: a franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet pénteken ért véget, miután az izraeli védelmi erő (IDF) azzal vádolta meg a Hamászt, hogy tüzet nyitott izraeli célpontokra. A Hamász eközben azt állította, hogy Izrael elutasította a további túszok szabadon bocsátására tett ajánlatát.

A minneapolisi Jaylani Husszein, a konferencia egyik szervezője az AP amerikai hírügynökségnek kijelentette: az, hogy

Biden nem hajlandó a tűzszünetre felszólítani Izraelt,

helyrehozhatatlan károkat okozott az elnök és az amerikai muszlim közösség kapcsolataiban.

Trump mellé sem állnak

„Családokat és gyerekeket irtanak ki a mi adófizetői dollárjainkból” – mondta Husszein, aki szerint

a muszlim közösségben lévő düh hihetetlenül nagy,

pedig sokan Bidenre szavaztak. Közülük – mondta el Husszein – egy vallási vezető megkérdezte: hogyan szerezheti meg a 2020-as szavazólapját, hogy azt megsemmisíthesse.

Az AP által végzett 2020-as exit poll felmérések azt mutatják, hogy akkor a muszlim szavazók mintegy 64 százaléka támogatta Bident, míg 35 százalékuk voksolt Donald Trump volt amerikai elnök mellett.

A Fehér Ház azzal érvelt, hogy

Biden elnök humanitárius tűzszünetet sürgetett a harcokban,

hogy segélyeket juttassanak Gázába, hozzátéve, hogy „az antiszemitizmus mérge ellen való küzdelem és Izrael szuverén önvédelmi joga mellett való kiállás mindig is alapvető értékek voltak Biden elnök számára”.

A muszlim vezetők elmondták, hogy Biden támogatásának elutasítása nem jelenti azt, hogy támogatni fogják a Republikánus Párt éllovasát, Donald Trump volt elnököt.

Ez is érdekelheti:  Csak a szokásos: Biden összekeverte Ukrajnát Gázával

hirado.hu

Kiemelt kép: Muszlimok transzparensekkel és palesztin zászlókkal a kezükben gyülekeznek a Fehér Ház előtt, hogy elítéljék a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat Washingtonban 2023. december 2-án. Új választási tényező (Fotó: Yasin Ozturk/Anadolu/Getty Images)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük