KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Morvai Krisztina sikere az Európai Parlament megfigyelési bizottságában! (videóval)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Morvai KrisztinaAz Európai Parlament Szabadságjogi, Rendészeti és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elrendelte Edward Snowden videó-kapcsolat útján történő meghallgatását az úgynevezett „nemzetközi megfigyelési botrány” kivizsgálására irányuló eljárásban. A tanúkénti meghallgatást Morvai Krisztina, a bizottság magyar tagja indítványozta. Magyarország európai uniós csatlakozása óta kétségtelenül ez az egyik legnagyobb siker, amelyet emberi jogi ügyben elértünk.

Brüsszel, 2014. január 9., csütörtök (MTI) – Nagy többséggel szavazott támogatást csütörtökön az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága annak az indítványnak, hogy hallgassák meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett tömeges adatgyűjtést leleplező Edward Snowdent.

A javaslatot 36-an támogatták, s ketten szavaztak ellene.

Snowden az eredeti tervekkel ellentétben nem előre felvett videóüzenetet juttathat majd el az uniós parlament képviselőinek, hanem élő videókapcsolaton beszélgethet a politikusokkal.

A meghallgatásra áprilisban kerülhet sor, de előtte ezt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek is februárban.

Snowden meghallgatását az Európai Parlamentben a brit konzervatív képviselők ellenzik a leginkább. Timothy Kirkhope, a brit konzervatív kormánypárt EP-képviselője szerint nem kellene lehetőséget adni Snowdennek, hogy kifejthesse álláspontját, de ha már ez elkerülhetetlen, akkor legyen inkább élő videókapcsolaton keresztüli meghallgatás az Oroszországban bujkáló Snowdennel, amelynek keretében keresztkérdéseket lehet neki feltenni, semmint, hogy egy előre felvett üzenetben gyakorlatilag szabad kezet kapjon, hogy ő maga dönthesse el, mit hogyan tálal, kérdések nélkül.
„Ha Snowden nem hajlandó élőben beszélgetni velünk, akkor a meghallgatást le kell fújni” – szögezte le Kirkhope, hozzátéve, hogy ha Snowden hisz a jogállamiságban, akkor fel kellene hagynia a bujkálással, és szembe kellene néznie azoknak a tetteknek a következményeivel, amelyeket szándékosan, tudatosan követett el. A brit politikus kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megvalósul-e egyáltalán Edward Snowden élő meghallgatása.

Ez is érdekelheti:  Hatalmas alvilági fegyverarzenálra bukkant a rendőrség

Az Európai Parlament az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságot bízta meg azzal, hogy vizsgálja ki, hogyan érinti az NSA tömeges adatgyűjtése az európai állampolgárok személyiségi jogait, és készítsen jelentést a vizsgálat eredményeiről.

Snowden tanúkénti meghallgatását indítványozta Morvai Brüsszelben:

[youtube=http://youtu.be/tryruBR_7qI]

Az eredeti angol nyelvű felszólalás itt látható.

http://www.morvaikrisztina.hu

Nemzeti InternetFigyelő

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Morvai Krisztina sikere az Európai Parlament megfigyelési bizottságában! (videóval)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük