Morawiecki felszólította Zelenszkijt, hogy soha többé ne sértegesse Lengyelországot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök soha többé ne sértegesse Lengyelországot – figyelmeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, miközben Kijev és Varsó továbbra is vitatkozik az ukrán gabonaexport miatt.

“Szeretném megmondani Zelenszkij elnöknek, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogyan azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében” – mondta Morawiecki pénteken a Swidnik városában tartott nagygyűlésen a tömegnek.

“A lengyel nép ezt soha nem fogja megengedni, és Lengyelország jó hírnevének megvédése nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata is” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Varsó ki fog állni érdekeiért “a jelenlegi geopolitikai kontextusban”.

Zelenszkij a hét elején az ENSZ New York-i közgyűlésén felszólalva azt mondta, hogy “egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Varsó az ukrán nagykövet bekéretésével reagált a beszédre.

A diplomáciai vita azután bontakozott ki, hogy Varsó elutasította az ukrán gabonára vonatkozó uniós tilalom feloldását, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a gazdáit a külföldről érkező olcsó silány termékek beáramlásától. Kijev eközben panaszt indított a Kereskedelmi Világszervezetnél, kitartva amellett, hogy a Lengyelország által bevezetett korlátozások törvénytelenek. A kérdés azért különösen kényes, mert Lengyelország kulcsfontosságú logisztikai csomópontja az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállításoknak, és itt képzik ki a legtöbb ukrán katonát is.

Andrzej Duda lengyel elnök “fuldokló embernek” nevezte Kijevet, aki azt kockáztatja, hogy a víz alá húzza azokat, akik megpróbálják megmenteni.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő viszont arra szólította fel Varsót, hogy “tegye félre az érzelmeit”, és összpontosítson arra, hogy “konstruktív utat” találjon a vita megoldására.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke / Fotó: © Geert Vanden Wijngaert/AP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük