A lengyel–ukrán viszály kellős közepén utazott Zelenszkij Lengyelországba

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy előre be nem jelentett látogatást tett Lengyelországban szombaton, nem sokkal azután, hogy miután Varsó meghosszabbította az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat, elmérgesedett a viszony Ukrajna és Lengyelország között. Az ukrán elnök azonban most egészen más hangot ütött meg felszólalásában, mint korábban az ENSZ-közgyűlésben, ahol azt mondta, aki nem támogatja Kijevet, az Moszkva mellett áll.

Szeretnék köszönetet mondani egész Lengyelországnak azért a felbecsülhetetlen értékű támogatásért és szolidaritásért, amely segít megvédeni egész Európánk szabadságát

− írta közösségi oldalán.

Zelenszkij a határhoz közeli Lublinban két önkéntest tüntetett ki, akik mint írja, olyan lengyel állampolgárok, önkéntesek, akiknek erőfeszítései nem közömbösek szívükben.

Az egyikük Bianka Zalewska újságíró, aki a sebesült gyerekek lengyel kórházakba szállítását segítette, a másik pedig Damian Duda volt, aki a frontvonal közelében sebesült katonák megsegítésére gyűjtött össze egy orvosi csapatot.

Marcin Przydacz, a lengyel elnök Nemzetközi Politikai Hivatalának vezetője elmondta, hogy Zelenszkij lengyelországi tartózkodása alatt hivatalához nem érkezett kérés vagy javaslat valamilyen hivatalos találkozóra.

Morawiecki felszólította Zelenszkijt, hogy soha többé ne sértegesse Lengyelországot

Lengyelország a múlt héten döntött az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról, ezzel pedig hidegebbé tette kapcsolatát Kijevvel, amelynek Oroszország tavaly februári Ukrajna megszállása óta az egyik legmeghatározóbb szövetségese. Miután pedig Zelenszkij úgy döntött, bepereli Varsót, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette, leállítja a háborúban álló ország katonai támogatását. Az ukrán elnök közölte, aki nem Kijevet támogatja, az Oroszország oldalán áll.

Lengyel részről különösen nagy felháborodást váltottak ki az ukrán elnök ENSZ-közgyűlésben elmondott szavai, melyekről a lengyel kormányfő azt mondta, sajnálatos, hogy mindez a szervezet falain belül történt.

Szeretném megmondani Zelenszkij elnök úrnak, hogy soha többé ne sértegesse a lengyeleket, ahogy azt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében. A lengyelek ezt soha nem fogják megengedni, és a lengyelek jó hírnevének védelme nemcsak az én kötelességem és becsületem, hanem a lengyel kormány legfontosabb feladata. A jelenlegi geopolitikai kontextusban minden érdekünket meg fogjuk védeni, és tudjuk, hogyan kell ezeket az érdekeket alakítani

− mondta Morawiecki.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatása során Damian Duda önkéntessel (balra) és Bianka Zalewska lengyel újságíróval 2023. szeptember 23-án (Forrás: Facebook/Volodimir Zelenszkij)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük