KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Moldova megtiltotta a Szent György-szalag viselését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A moldovai hatóságok kifejezetten figyelmeztették a lakosságot, hogy a közelgő II. világháborús Győzelem napi ünnepségeken ne viseljenek Szent György-szalagot. A narancssárga-fekete szalagot, amely Oroszországban és a legtöbb más volt szovjet köztársaságban népszerű megemlékezési szimbólum, Moldova rendőrfőnöke “az agresszió szimbólumának” minősítette.

“Az agresszió jelképének számító kétszínű szalag árusítása, tárolása, előállítása és viselése jelenleg tilos” – mondta Viorel Cernauteanu, a rendőrségi főfelügyelőség vezetője hétfőn egy sajtótájékoztatón a Szent György-szalagra utalva.

Hangsúlyozta azt is, hogy a moldovai törvényhozók által néhány évvel ezelőtt elfogadott törvény továbbra is érvényben van. “Mindannyiunknak be kell tartanunk a szabályokat” – tette hozzá Cernauteanu.

Az egykori szovjet köztársaság 2022 áprilisában hivatalosan betiltotta a szalagot egy külön törvény értelmében, amely egyúttal 9 ezer lejig (kb. 183 ezer forint) terjedő bírságot is bevezetett a magánszemélyekre és 30 ezer lejig (kb 610 ezer forint) terjedő bírságot a tilalmat megszegő vállalkozásokra.

A lépés röviddel a Moszkva Kijev elleni hadműveletének kezdete után történt. A moldovai parlament a szalagot az “orosz agresszió” elősegítésével hozta összefüggésbe.

Az ország alkotmánybírósága 2023-ban úgy döntött, hogy először azt kell megállapítani, hogy a szóban forgó szimbólumokat “a katonai agresszió akcióinak” igazolására vagy dicsőítésére használták, mielőtt valakit megbírságolhatnak. A nyilvánosság egy része a döntést a tilalom feloldásaként kezelte, ami arra késztette az igazságügyi szervet, hogy tisztázza, hogy maga a tilalom továbbra is érvényben van.

Moldova egy 2,6 milliós volt szovjet köztársaság, amely Ukrajna és Románia között fekszik. Maia Sandu elnök 2020-as hatalomra kerülése óta egyre inkább EU-párti irányt vett. 2022 decemberében vizsgálatot követelt és “nemzetbiztonsági fenyegetésnek” nevezett egy koncertet, amelyen gyerekek szovjet dalokat énekeltek a második világháborúból.

Chisinau nem volt egyedül azzal, hogy az ukrajnai konfliktus fényében korlátozásokat vezetett be a második világháborús ünnepségekre. Észtország 2023-ban szintén figyelmeztette a polgárokat, hogy ne tűzzék ki az orosz vagy szovjet zászlókat vagy szimbólumokat, illetve ne játszanak “agresszív zenét”. Az ország rendőrsége közölte, hogy “semmilyen párbeszédet nem fognak folytatni senkivel”, akit a szabályok megszegésében találnak. A szabálysértőket 1200 euróig (kb 460 ezer forint) terjedő pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is sújtották volna.

Ez is érdekelheti:  A Zelenszkij-rezsim keresztényüldözése - kápolnát romboltak le Kijevben egyetlen éjszaka alatt (videó)

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Szent György-szalag / illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük